Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstamajmöten slog deltagarrekord

/
  • Anna-Caren Sätherberg var en av fyra förstamajtalare i Svenstavik där mötet drog rekordpublik.

300 personer deltog i Östersunds förstamajtåg och 50 personer kom till Gamla tingshuset i Svenstavik.
Ett ovanligt högt deltagarantal på båda platserna.
– Såhär många besökare var det länge sedan vi hade, säger Dan Martinsson ordförande för Socialdemokraterna i Berg.

Annons

Förstamajtåget i Östersund slingrade sig genom centrum efter att ha startat i Österängsparken klockan 14.00 med Stortorget som slutmål.

– Första maj är jätteviktigt för mig. Jag tycker att det är roligt och viktigt att mobilisera folk och vara ute och demonstrera och visa att man är många som tycker något, säger Anton Waara kommunpolitiker från Östersund som även var ett länets åtta ombud vid den senaste S-kongressen.

Han var själv huvudtalare vid ett frukostmöte i Krokom på onsdagsmorgonen.

– Det är ett utmärkt tillfälle för vanliga människor att synas och höras. Jag skulle påstå att det är fler deltagare än det har varit senaste åren. Det börjar närma sig val och det är många som känner att nu får det vara nog och vill byta regering, sedan hjälper alltid vädret till, forsätter han.

I Berg fylldes Gamla tingshuset av 50 mötesdeltagare som lyssnade på Socialdemokraternas distriktsordförande i Jämtlands län, Anna-Caren Sätherberg, Bergs kommunalråd Karin Paulsson, Isabelle Norlén från SSU och Länstidningens ledarskribent Kalle Olsson.

– Det är verkligen jättekul att så många kom hit. Jag ser det som ett tecken på att vi är på väg uppåt, säger Dan Martinsson, ordförande för Bergs socialdemokrater.

Trots att årets förstamajmöte slog deltagarrekord hölls inget förstamajtåg i kommunen.

• Varför visar ni er inte ute när ni har chansen?

– Det är nog av gammal vana som vi håller till inomhus. Nu när vi blev så många skulle vi givetvis ha haft ett tåg och vi får kanske tänka om till nästa gång, säger Dan Martinsson.

– Det finns flera sätt att synas och höras i dag och känner man inte att man är tillräckligt många för att gå i ett tåg gör man något annat. Folk tycker det är roligt att vara med och känna gemenskap med partikamrater, säger Pelle Persson, ordförande för Socialdemokraterna i Östersund

I talen i Svenstavik fick den sittande regeringen kritik för sitt sätt att styra Sverige. Allt från privatiserad vård till arbetsmarknadspolitik fanns i skottgluggen.

– Det som oroar mig allra mest just nu är våra tusentals arbetslösa ungdomarna, sade Anna-Caren Sätherberg.

Bergs kommunalråd Karin Paulsson påpekade vikten av att på ett lokalt plan fortsätta att kämpa mot en eventuell brytning av alunskiffer runt Storsjön.

– Nu måste den frågan lyftas högre. Arbetstillfällen är inte den största frågan när det gäller brytning av alunskiffer utan det är att vi har Storsjön som vi måste skydda, sade hon i sitt tal.

Mer läsning

Annons