Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första stora fiskodlingen i Storsjön

Wangensten fisk AB tillåts att odla 500 ton fisk per år utanför Hoverberg.
Det är den första stora fiskodlingen i Storsjön.
– Man kan se det som tillstånd till en testverksamhet, säger Jon Paulsson, ordförande i Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

Wangensten fisk AB ansökte om att få odla 1 000 ton fisk i Vattviken utanför Hoverberg med en maximal foderanvändning på 1 100 ton, men Länsstyrelsen i Västernorrland ger tillstånd för hälften.

– Skälet till att vi minskat så mycket är att kunskapsunderlaget och ansökningsunderlaget var lite för klent. Det finns många osäkerhetsfaktorer som kan spela in och det är fosforutsläppet som är den begränsande faktorn i det här för att miljökvalitetsnormen för Storsjön inte ska försämras, säger Jon Paulsson.

Wangensten är ett norskt företag som valt att etablera en provodling i Vattviken för snart tre år sedan. Det är regnbåge som odlas och den används för produktion av den norska delikatessen rakfisk.

Det har de senaste åren varit delade meningar om vad den långa viken som utgör Storsjöns södra del egentligen tål i form av fosforutsläpp från en fiskodling.

– Under tiden som de haft provodlingen har de inte haft något kontrollprogram som följt upp och kunnat visat på faktiska effekter i vattnet så det här får man nästan se som att de får tillstånd till testverksamhet, säger Jon Paulsson, och fortsätter:

– De får prova i tio år med den här rimligt avvägda storleken och sedan får man ta ny ställning beroende på vad effekterna blivit.

Länsstyrelsen i Jämtland som var en av de tunga remissinstanserna ansåg att en odling inte skulle få vara större än 350 ton samtidigt som den tekniskt sakkunnige i miljöprövningsdelegationen förordade 670 ton som en lämplig storlek på odlingen.

Tillståndet landade alltså någonstans mitt emellan de två expertutlåtandena.

– Vi hade skiljaktiga meningar i det här men eftersom jag är ordförande är det mitt beslut som gäller och det blev 550 ton, säger Jon Paulsson, miljöprövningsdelegationens ordförande.

Tillståndet sträcker sig från och med nu och tio år framåt med villkoret att fosforhalterna i sjön inte får överstiga en viss nivå.

– Vi har ålagt dem att vidta en mängd försiktighetsåtgärder och samtidigt kontrollera verksamheten väldigt hårt.

Storsjön har tidigare inte haft någon större fiskodling än den som nu tillåts och tillståndsutredningen har inte varit okomplicerad.

– Det har varit väldigt svårbedömt. Det här påverkar hela Storsjön och även vattnen hela vägen ner till kusten så det här får en massa sekundära effekter som vi vet för lite om, säger Jon Paulsson.