Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första riktiga testet för Jämtland Basket

Efter två storsegrar väntar det första riktiga testet för nya Jämtland Basket.

– Det ska bli roligt att se var vi står mot ligamotstånd, säger coachen Pontus Frivold.

Annons

Jämtlands herrar gör som Jämtlands damer; åker till Bispgården för att spela derby mot Sundsvall.

Chansen att det blir upprepning och Östersundsseger är kanske lite mindre för herrarna. Sundsvall lär tillhöra toppskiktet även i årets liga och Frivolds lag har fortfarande en bit kvar innan han är nöjd med läget.

– Vi är långt ifrån klara med laget. Vissa av våra spelare har ingen aning om att svensk liganivå faktiskt är rätt bra.

Är det enskilda spelares insatser du är ute efter eller söker du helheten i kväll?

– Jag vill se hur vi ser ut mot den här typen av motstånd. Det ska bli jätteintressant.

Matchen mot Sverresborg blev ingen riktig värdemätare, eller?

– Nej, men oavsett motstånd är det bra att göra 120 poäng.

Två spelare som står i fokus i kväll är den nya Jämtlandsduon Eric Mosley och Brandon Petersen. Även om båda gjort flitigt med poäng i de första träningsmatcherna, har de inte övertygat i de stora linjerna.

Mosley verkar inte alls ha de ledaregenskaper som krävs för en pg. Hans oförmåga att sätta fart på boll och ben är också en källa till oro.

Han verkar mer vara en tvåa, som smyger omkring och söker skott?

– Det håller jag inte med om. Han har en offensiv roll och ska göra poäng. Samtidigt är det en ung spelare. Vi håller på att lära honom hur vi spelar i Sverige. Det är stor skillnad jämfört med collegespel. Här är det mer taktiskt, inte så mycket fysik.

Pontus Frivold kan inte heller vara helt nöjd med det som Brandon Petersen presterat. Offensivt har han väldigt fina händer, ett bra skott från nära håll och från halvdistans. Dessutom en fin spänst.

Problemet är försvarsspelet. Petersen har tydliga problem att försvara en bit ut på golvet.

Vad efterlyser du hos Brandon i kväll?

– Jag vill att han ger storpojkarna i Sundsvall en match. André Nilsson, Hlynur (Baeringson) och Tom Lidén. Det kommer att ställas höga krav defensivt på Brandon, men han måste också vara ett hot offensivt.

Jämtland reser med full trupp till Bispgården, förutom skadade Johan Rönström och Jimmy Widell. Luka Marolt är tillbaka i laget och gjorde sin första träning i går.

"Rönnas" ryggskada läker, men det går långsamt. Ett återbesök om ett par veckor ska förhoppningsvis ge klartecken för spel.

Widell har fått ett skärsår i smalbenet efter att ha huggit sig med yxa och måste vila ett par dagar.

Hur gör ni om Johan Rönström inte blir spelklar på ett tag?

– Han är en bit ifrån, men Egal (Saleman) är med oss oktober ut. Vi får avvakta och se hur det går på olika fronter.

Jämtlands lag: Eric Mosley, Stefan Zivkovic, Max Tandberg, Stefan Hellgren, Adama Darboe, Samuel Mukooza, Mikael Jönsson, Andreas Karlsson, Luka Marolt, Egal Saleman, Omar Zaghden, Brandon Petersen.