Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första familjebilden med Gösta på 46 år

LT har en tid rapporterat om Göstas vardag, hans behandlingar och tankarna kring liv och död. I dag berättar vi om firandet av Göstas 65:e födelsedag och om ett kärt återseende.

I vintras återförenades Gösta Olofsson med sin dotter. Efter 46 års uppehåll tog han efter lite hjälp på traven mod till sig och vågade ringa dottern Marianne i hennes hem i Solna. Återseendet blev lyckat och nu pratas far och dotter vid minst en gång om dagen.

Och nu har Gösta även återförenats med Mariannes mamma och tillika sin ungdomskärlek, Sonja.

I går fyllde Gösta Olofsson 65 år. Dagen till ära kom Marianne, hennes make – och Sonja, som alla numera bor i Stockholmstrakten, på besök för att gratulera.

– Det känns så fantastiskt att hela familjen är samlade, det har vi aldrig någonsin varit tidigare, säger Gösta.

När Marianne föddes för lite mer än 46 år sedan hade Gösta och Sonja varit tillsammans i omkring två år. De hade förlovat sig och planerade för en framtid ihop. Men av olika anledningar gled den nyblivna familjen i sär och de tre har aldrig haft ett gemensamt liv.

När Sonja i vintras fick höra att Gösta och Marianne återupptagit kontakten med varandra kände hon först ingenting.

– Men efter hand tiden gick blev jag mer och mer nyfiken på att få veta hur Gösta hade det, berättar Sonja Väärä.

Och i Svenstavik satt Gösta och var lika nyfiken. Till slut fick Gösta tag på telefonnumret till Sonja, fattade mod till sig och ringde upp.

– Jag var riktigt nervös innan jag vågade. Men till slut gjorde jag det ändå. Jag tänkte att om hon skäller för mycket får jag väl lägga på då, säger Gösta och skrattar.

Men Gösta fick inte skäll. I stället började de båda prata gamla minnen och berätta för varandra hur deras respektive liv sett ut sedan de skildes åt.

– Det var precis som om vi tog upp samtalet där det slutade för 46 år sedan, säger Sonja och får medhåll av Gösta.

Sedan dess har Gösta och Sonja pratats vid nästan varje dag.

– När jag åkte på en resa för någon månad sedan var det meningen att vi inte skulle höras under den veckan eftersom min mobiltelefon inte fungerar utomlands. Men till slut var jag tvungen att fråga reseledaren om jag fick låna hans telefon. Jag var bara tvungen att få tala med Gösta, berättar Sonja.

Gårdagen spenderade familjen med traditionsenligt tårtkalas i junisolen. Därefter väntade middag med många skratt och återblickar. Gösta och Sonja har också, precis som Marianne och Gösta gjorde när de återförenades, kommit överrens om att lämna det förflutna bakom sig och blicka framåt i stället.

– Det är klart att jag har funderat över hur livet hade sett ut om vi inte splittrats, men nu är det som det är, säger Gösta.

I dag åker Marianne med make söder ut i gen. Men Sonja blir kvar över helgen för att fira midsommar med Gösta.

– Vi ska äta sill och potatis och bara ha det riktigt trevligt tillsammans, säger de båda – nästan i kör.