Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första designstolpen invigd

/
  • Designstolpen vid E14 i Brattland är Sveriges första, men det kommer fler. Foto: Elisabet Rydell-JansonÅrekonstnären Anna Cronheden, som ritade stolpen i en tävling 2006, är oerhört nöjd med hur  den blev i verkligheten.
  • Designstolpen är inte bara ovanlig till det yttre utan fungerar utmärkt som resonanslåda, vilket Torkel Johansson visade under gårdagens invigning när han blåste in stolpen med näverlur inifrån ett av benen.Bandklippning hade känts fel, sade Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg som istället knöt invigningsbandet med Åres kommunalråd Eva Hellstrand (C).

– Jag ritade något som var 20 centimeter på ett papper. Jag hade inte en tanke på att det skulle bli något så stort!

Det sade en tagen Anna Cronheden vid invigningen av den första svenska designstolpen vid E 14 i Brattland i måndags.

Annons

Årekonstnären berättade hur stort det kändes att vara upphovskvinna till ett sådant monument och vad hon vill att det står för: samarbete och samklang.

Samarbete har kanske inte varit det som mest karaktäriserat Svenska Kraftnäts del av Nealedningsprojektet hittills, men alla som var med i måndags kan intyga att stolpen har en fantastisk klang.

Och det var nog det mest bestående intrycket från invigningen: ingen kommer att glömma Torkel Johanssons inblåsning av stolpen med näverlur.

Torkel hade under ljudtest tidigare på morgonen upptäckt stolpens potential som resonanslåda. Nu bad han om ursäkt och klev in med näverluren i ena stolpbenet.

När han blåste ljöd det i hela grannskapet.

Det blev invigningstal av generaldirektören Mikael Odenberg från Svenska Kraftnät, där man hittills inte varit bortskämda med goodwill för västjämtska kraftledningsprojektet. Enligt Odenberg ser man bara kraftledningar just när de byggs, sedan märker man dem inte längre.

Men visst hade det varit en del små problem med Nealedningen.

– Jag är glad att vi kommit så här långt, sade han.

Kommunalrådet, Eva Hellstrand (C), höll sin vana trogen tal på vers. Även hon kommenterade förseningen i tidplanen, fast på sitt sätt:

– Tjälen är inte alltid en pålitlig vän, därför är den inte färdig än.

Att vi alla är beroende av kraft, oavsett vad man tycker om projektet, var alla talare överens om. Och här, i stolpen och i ledningen, var det mycket kraft, konstaterade Anna Cronheden och avslutade:

– Den är så stark så det bara rockar!

Mer läsning

Annons