Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första bussen till nytt asylboende i Åre

Ett nytt asylboende kommer att öppna i Åre.
Det är Åre Continental Inn som har skrivit avtal med Migrationsverket.

Annons

På torsdag eftermiddag kom första busen med 42 asylsökande till Åre Continental Inn som öppnar asylboendet med 186 platser.

Migrationsverket har hyrt annexet, som fungerar som personalboende, och ett våningsplan i hotellbyggnaden och under torsdagen kommer mellan cirka 100 personer att anlända till Continental Inn, som sedan kommer att fyllas på efter hand.

– Sedan beror det på hur inströmningen ser ut under veckan och hur många fler boenden som öppnar runt om i Sverige den närmsta veckan, säger Jenny Edlund.

Antalet asylsökande till Sverige är historiskt stor.

– Det är en otroligt hög inströmning av asylsökande. Det kommer mellan 2 000 och 2 500 personer i veckan till Sverige och söker asyl och eftersom inströmningen har varit så hög det senaste året har vi inte så gott om lägenheter. Då har det blivit att vi har upphandlat tillfälliga boenden, säger Jenny Edlund, teamledare på Migrationsverket i Östersund.

Börjar det bli brist på bostäder till asylsökande när ni väljer hotell som boende?

– Det är ju inte så att vi inkvarterar folk på hotell, i hotellrum med hotellpriser. Vi har ju haft en upphandling ute och då avropas det turordning efter pris och då har vi ett maxtak för vad det får kosta för mat och logi. Vi hyr alltså inte hotellrum, utan det här är vad vi kallar för tillfälliga boendeplatser, säger Jenny Edlund.

Vad betalar Migrationsverket för boendet på Continental Inn?

– Vi betalar 295 kronor per person och dygn. Då ingår frukost, lunch och middag, säger Jenny Edlund.

Avtalet mellan Migrationsverket och Pefab, som äger fastigheten och Continental Inn, sträcker sig två månader, fram till den 15 september, och en asylprocess tar som regel minst ett halvår.

Vad är planen för de boende efter den 15 september?

– Mycket troligt kommer avtalet att förlängas om allt fungerar bra, och hittar vi lägenheter kan vi slussa ut de sökande från hotellet. Det absolut bästa för barnfamiljer är ju att de kan bo kvar på samma ort under processen, barnen ska ju börja i skolan. Men med tanke på hur trycket ser ut är det mycket möjligt att de kommer att bo kvar på Åre Continental Inn under hela asylprocessen, säger Jenny Edlund.

Förhoppningen är att fortsätta hyra delar av hotellet även efter att vintersäsongen börjat.

– Vi hyr ju inte hela hotellet, så de kommer ju fortfarande att kunna ha öppet på de andra våningarna för turister, säger Jenny Edlund.

Den 30 juli kommer Åre kommun och Migrationsverket att ha ett informationsmöte om boendet där de svarar på eventuella frågor.

Mötet är två veckor efter att boendet öppnat. Hur ställer du dig till det?

– Vi brukar ha informationsmöten innan eller i samband med etableringen. Nu skedde det här väldigt fort så vi ville inte hasta med ett informationsmöte. Det kommer säkert att vara ett till möte också, eftersom många är på semester nu.

Migrationsverkets personal kommer att besöka boendet några gånger i veckan under avtalstiden.

Peter Eriksson, ägare till Pefab, poängterar att hotellverksamheten på Continental Inn kommer att fortsätta som vanligt även under tiden som asylboendet bedrivs i fastigheten.

– Vårt primära mål är att utveckla hotellet och beroende på hur fort det går så får vi se hur det blir med boendet, säger han.

Ni har kontrakt med Migrationsverket till den 15 september, kommer ni förlänga kontraktet efter det?

– Det vet man inte riktigt, den möjligheten finns. Men kan vi utveckla hotellet då kommer vi avveckla boendet, säger Peter Eriksson.