Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först stals nycklarna - sedan letade tjuvarna reda på huset

Genom att krossa rutan på Marcus bil när den stod vid flygplatsen fick tjuvarna tag på hans husnycklar.

De åkte hem till honom och tog sig in i villan. Men de räknade inte med att där fanns andra i familjen som låg och sov.

Under tisdagsmorgonen parkerade Marcus Adolfsson från Oviken sin bil på långtidsparkeringen vid Åre-Östersunds flygplats. Han skulle åka på ett möte i Stockholm och beräknades återkomma på onsdag eftermiddag.

– Parkeringen gick på 200 kronor för ett och ett halvt dygn och då tror man förstås att någon form av bevakning ska ingå, men så är det tydligen inte, säger Marcus, när han och familjen i går eftermiddag tittade till den vandaliserade bilen.

Det var sent på tisdagskvällen när någon slog in rutan på Marcus Audi och hittade hans nyckelknippa som låg mellan framstolarna. Via bilregistret fick tjuvarna reda på var Marcus bor och de åkte genast hem till hans bostad i Myrviken. I huset låg Marcus sambo Ylva Forseth och barnen Jennifer tio år och Jakob, 13 år och sov.

– Redan vid halv elvatiden hörde jag några ljud jag inte kände igen, berättar Ylva, men då det blev tyst igen så tänkte jag inte mer på det.

Nästa gång Ylva vaknade av konstiga ljud i huset var klockan två på natten. Då hörde hon att någon rörde sig i undervåningen och hon klev upp och tittade nedför trappan. Då såg hon en svartklädd man med något som Ylva tyckte såg ut som en pistol i ena handen.

– Jag blev förstås jätterädd och skrek lite dumt: "Men vem är det?"

– Tjuven tittade upp mot mig och han förstod då att huset inte var folktomt, så han vände på klacken och sprang ut genom dörren. Jag fick tag i en telefon och ringde till min syster och till min granne och bad dem komma direkt. Jag vågade inte gå ner eftersom jag inte hade hört någon bil starta.

Några minuter senare kom både Ylvas syster och granne till huset och de kunde konstatera att tjuven eller tjuvarna hade hunnit iväg.

– Så fort jag vågade mig ner så ringde jag till polisen som var här förvånansvärt snabbt med tanke på att de åkt från Östersund. De hade sina hundar med sig och hittade ett spår som slutade vid parkeringen invid Myrvikens skola.

• Fattades det något i huset?

– Det enda tjuven fick med sig var vår dotters mobiltelefon. I hallen hade han lagt vår videokamera, men den glömde han i brådskan.

Tidigt på onsdagsmorgonen fick Marcus reda på vad som hänt.

– Gissa om det var jobbigt att vara nere i Stockholm och få veta att det varit tjuvar hemma i huset. Nu kunde jag bara vänta på att få ta första flyget tillbaka. Det var när jag kom till min bil på flygplatsen som jag såg att den hade haft inbrott och när jag upptäckte att nycklarna var borta började jag förstå varför de valt just vårt hus att gå in i

Sambon Ylva och barnen är fortfarande chockade av händelsen.

– De som gör något sådant här ska veta vilken otrygghet de skapar för vår familj. Särskilt för barnen som inte vill gå ut längre när det är mörkt. Det är ju en mardröm att vakna med inbrottstjuvar i huset. Det ska ingen behöva uppleva, säger hon.

Polisen var först förvånad att det inte fanns några brytmärken på dörren.

– De trodde nog att jag glömt att låsa, säger Ylva. Därför känns det skönt att vi nu vet hur tjuvarna kom över nycklarna. Nu har vi bytt låskolvar både här hemma, i vår stuga och på Marcus jobb.