Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försöker hitta sin plats i en stad som ska flytta

Bio Regina

Premiär: 6 december 2013

Med: Sebastian Hiort af Ornäs, Lina Leandersson, Alfred Juntti med flera

Regi: Sofia Norlin

Speltid: 1 timme 20 minuter

Censur: 15 år

Annons

I Kiruna skälver marken med jämna mellanrum. I takt med att gruvnäringen växer och äter sig in under staden bildas sprickor och försänkningar. Staden ska flyttas och byggas upp igen. Men hur då? Och när?

Som om inte livet vore omskakande nog när man är en vilsen tonåring måste några ungdomar i Kiruna alltså förhålla sig till att deras hemstad under oklara förhållanden ska flyttas för att inte bokstavligen sjunka genom jorden.

I en förhöjd version av verkligheten i Kiruna har Sofia Norlin skapat ett egensinnigt växa-upp-drama som blir ett finstämt tillskott till den bubblande svenska arthouse-filmen.

"Ömheten" känns också som en naturlig fortsättning på den långa tradition av socialrealism i kombination med vackra och poetiska naturskildringar som finns i svensk filmhistoria, från Victor Sjöström till Jan Troell. Men långfilmsdebuterande Sofia Norlin gör det på sitt eget sätt och stämningen som byggs upp får stark draghjälp av det slående snygga fotot av Petrus Sjövik och den nästan intuitiva musiken av Bob Hund-gitarristen Conny Nimmersjö.

Att använda sig av staden Kiruna och trycket underifrån, det är en mycket lyckad metafor av Sofia Norlin. Människorna går precis liksom gruvan och bär på inre rikedomar och problem och bara glimtvis spricker det fram ett omskakande avtryck även på ytan. I det vackra fjällandskapet blir kontrasterna stora mellan naturen och människan och konflikten dem emellan blir också väldigt drabbande.

Samtidigt känns det också som att människornas enskilda historier i filmen blir onödigt otydliga. Sebastian Hiort af Ornäs, som slog igenom i "Sebbe", Lina Leandersson från "Låt den rätte komma in" och debuterande Alfred Juntti är alla karismatiska skådespelare och jag hade gärna sett mer fördjupning av deras rollfigurer.

TT Spektra