Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försöker hitta misstänkte skytten

Den 36-årige man som misstänks vara ansvarig för mordförsöket på imamen i Strömsund går fortfarande fri.
Har han flytt till Uzbekistan kan det vara omöjligt att få tag på honom.

Två personer har redan friats från misstankarna om medhjälp till mordförsök och en 36-åring är häktad i sin frånvaro i Ryssland misstänkt för att ha skjutit imamen Obidkhon Nazarov i en trappuppgång i Strömsund.

– Jag har lagt ned mycket tid på det här det senaste halvåret och tyvärr är det sekretessbelagda uppgifter jag jobbar med men jag kan försäkra att vi gjort kraftfulla ansträngningar och jag hoppas att vi under det här året kan få en indikation om vi lyckats i vårt uppsåt att hitta honom, säger Krister Petersson, chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren.

Vad krävs för att den här personen ska kunna lämnas till Sverige?

– Det krävs inte så mycket. Problemet är om han grips i sitt hemland (Uzbekistan) för många länder, likt Sverige, lämnar inte ut sina medborgare, men kan han gripas i ett annat land så är inte det ett problem utan då ska vi kunna få honom utlämnad, säger Krister Petersson.

I vilket skede är utredningen?

– Vårt huvudsakliga arbete går ut på att lokalisera mannen och få honom till Sverige.

I polisutredningen har DNA från den misstänkte mannen säkrats, han har fastnat på åtskilliga övervakningskameror och hans telefon har spårats till Ryssland.

Har imamens vittnesmål någon betydelse?

– Ur juridisk synpunkt har det ingen betydelse för oavsett om han kan prata eller inte så har han blivit skjuten bakifrån och det är inte så sannolikt att han kunnat se gärningsmannen, men har han sett honom så ökar det bevisningen som redan är stark, säger chefsåklagare Krister Petersson.