Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försök att finna lösningar

Annons

Ärligt talat förstår jag inte ens upprördheten inför vindkraften. Så fula är inte vindsnurrorna. Och så stora marker finns det i våra trakter, att de inte behöver stå överallt. Jag inser att den vars egen jaktmark påverkas reagerar. Men att de problem som kan uppstå inte ska gå att lösa har jag svårt att förstå. I de brev jag får i ämnet finns inget försonande med vindkraft. Man ser inte ens behovet. Den är för dyr och den är onödig eftersom vi redan exporterar el.

Men framtiden då? I dag har vi kärnkraft. Men den finns inte för evigt om vi inte bygger nytt. Och det bör vi inte göra. Faktum är att den segrande linje två i folkomröstningen om kärnkraft var realistisk.

Den handlade om att avveckla, men det måste få ta tid. Det har tagit 33 år så här långt, och ännu är tio av tolv svenska reaktorer i drift. Flera av dem behövs i några decennier än.

Bygg en ny generation kärnkraft säger basindustrin, utan att komma till skott trots att de nu har fått möjligheten. Det är bra om de väntar. De behöver bara fråga den japanska industrin hur lätt det är att ersätta all kärnkraft på en gång när olyckan är framme, som den var i Fukushima. Det blir inte billigt. Kanske det ändå är därför industrin gett sig in i mångmiljardprojekt i vindkraft.

När kärnkraften fasas ut behöver vi alternativ för industrins skull och för hushållen. Ett problem med förnyelsebara alternativ som vind- och solkraft är att de inte alltid genererar ström, produktionen behöver därför inte sammanfalla med största elbehovet.

I DN:s rapportering från president Obamas besök på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, berättas hur man försöker använda överskottsel till att med hjälp av bränsleceller tillverka vätgas som sen kan användas till att tanka bilen eller värma huset.

I Japan kan 20 000 hushåll ha el och värme även vid elavbrott, tack vare bränsleceller. Eller vad sägs om bränsleceller som ger el och värme även när lastbilen slagits av. Bra för långtradarchaufförer och miljö.

Det här är människor som försöker hitta lösningar. Det skiljer dem väldigt från de vindkraftsmotståndare som är så övertygade att de inte ens ser behovet av förnyelsebar energi.