Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget: Separata badtider för kvinnor i Hammerdal

Många nyanlända vuxna män och kvinnor i Strömsunds kommun kan inte simma.
För att komma tillrätta med det finns nu ett förslag om att inrätta särskilda kvinnobadstider.
– Det finns kvinnor som inte badar tillsammans med män och kvinnor som inte känner sig bekväma att bada med män. Jag tycker inte att det är något konstigt, säger Jeanette Benoit, socionom och tjänstemannen på Resurscentrum för integration.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Här följer du vår Facebooktråd om kvinnobadsförslaget.

Nu finns ett förslag om att införa badtid för enbart kvinnor i Hammerdals simhall. Frågan ska beslutas om på barn-, kultur- och utbildningsnämndens möte den 9 februari. Först ska frågan beredas den 19 januari i arbetsutskottet.

Förslaget kommer från socionomen Jeanette Benoit som jobbar på Strömsunds kommuns Resurscentrum för integration.

Hon lämnade först in förslaget till kultur- och fritidschefen Lars-Eric Bergman. Men han vidarebefordrade det hela till nämnden. I ett mejl till Länstidningen skriver han:

"Jag har valt att skicka det vidare till Barn- Kultur och Utbildningsnämnden. För jag anser att det är en politisk fråga. För vi erbjuder idag bad för alla oavsett ålder eller kön i samtliga våra simhallar."

Läs även: Sara Mohammad om sommarens heta burkinidebatt på Storsjöbadet

Länstidningen ringer upp Jeanette Benoit. Hon berättar att hennes förslag bottnar i en dialog med både män och kvinnor, nyanlända, som hon jobbar med.

– Kvinnorna har berättat om sina behov och de kan inte simma. Vi har flera invånare i Strömsund, både män och kvinnor som inte kan simma och då tyckte vi att det vore bra med simundervisning och det var så vi kom fram med det här, säger Benoit.

Varför behövs könssegregerade öppettider?

– Det är en bra fråga. Det finns kvinnor som inte badar tillsammans med män och så finns det kvinnor som känner sig mer bekväma med att inte bada med män. Jag tycker inte att det är något konstigt. Det finns ju badtider som föreningar har för kvinnor. Det finns ett behov som jag har sett och så har jag framfört det vidare. Jag visste faktiskt inte att det skulle upp i nämnden utan det var en nyhet för mig.

Badhallen är finansierad med skattemedel. Varför ska halva befolkningen stängas ute vissa tider?

– Det de här kvinnorna kan göra är att bilda en förening och sedan ha egna badtider. Men då får man ingen badvakt. Och då blir säkerheten sämre. Det viktiga här är att få folk, både män och kvinnor, att lära sig att simma.

Vad säger du till de som tycker att det här är det steg bakåt i kampen för ett jämställt samhälle mellan män och kvinnor?

– Vi är alla olika människor Det här har inte så mycket att göra med samhället eller jämställdhet. Utan det jag vill uppnå är att höja simkunnigheten. Det gäller för övrigt inte bara nyanlända. Det finns många svenska vuxna som inte kan simma heller.

Läs även: Storsjöbadet börjar sälja burkini

Shayma 17, år: "Burkinin gjorde att jag lärde mig simma"

Läs mer nyheter från Strömsunds kommun

Ledartext Liss Jonasson: Valet mellan burkini och topless angår ingen annan

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT!