Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag till regeringen idag; ”Skattebefria invånarna i Norrlands inland”

Befria invånarna i byarna i det norrländska inlandet från kommunal och statlig skatt.

Annons

Nu lämnar Hela Sverige ska leva ett brev till regeringen där de föreslår skattefrihet åt invånarna i det norrländska inlandet.

Anledningen är en motion som Lycksele bygderåd lämnade på Hela Sverige ska levas årsmöte i samband med Landsbygdsriksdagen i Sunne.

– Förslaget om skattereduktion är ett offensivt sätt att ”påfolka” landsbygden i stället för det defensiva förhållningssätt som hittills inte lett till några radikala resultat, säger Inez Abrahamzon, vice ordförande i hela Sverige ska leva i ett pressmeddelande.

– Vi vill föra en dialog med statsmakterna om situationen. Det är viktigt att poängtera att det rör sig om byar långt från både offentlig och privat service. Det är alltså fråga om omständigheter som kräver mycket speciella lösningar.

I behandlingen av motionen skriver ordföranden Karl-Erik Nilsson och verksamhetschefen Staffan Bond att all service i de små byarna i stort sett har försvunnit och avfolkningen har fortsatt.

”Statens reträtt är ett faktum. De som bor kvar och de som ändå flyttar in i byarna får lite för sina skattepengar”, skriver de.

De menar att något radikalt måste göras för att vända den negativa trenden. En skattereduktion, utformad som befrielses från skatt till primärkommunen och staten, kan mycket väl vara en nödvändig och lämplig väg att gå.

”En skattereform av det här slaget blir inte kostsam för staten. Det är förhållandevis få personer det handlar om”.