Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om ändrad reavinsskatt dröjer

Promemorian om det så kallade investeringskontona eller allemanskontona dröjer.

Promemorian om det så kallade investeringskontona eller allemanskontona dröjer. Förslaget om den nya sparformen dröjer till efter valet.

Finansmarknadsminister Mats Odell offentliggjorde i början på året ett förslag om en ny schablonbeskattad sparform som inte förutsatte en försäkring. En sparform som inte skulle omfattas av dagens reavinstskatt och som därmed skulle bli en konkurrent till försäkringsbolagens depåförsäkringar.

Ministern avslöjade inga närmare detaljer men ambitionen var att återkomma med ett förslag under sommaren 2010. Ännu har inget förslag kommit och det lär inte komma något innan valet heller.

Det är ju bara några veckor kvar till valet och just nu är många upptagna med valrörelsen, förklarar Mats Odells pressekreterare Mia Widell.   Anledningen till att förslaget inte kommit tidigare i år är att man stötte på en hel del problem av teknisk karaktär när man skulle ta fram den nya sparformen.

På Fondbolagens Förening hade man gärna sett att ett förslag om investeringskontot för fonder och aktier kommit innan valet. Föreningen förväntar sig att flera viktiga privatekonomiska frågor tas upp i den promemorian, som till exempel slopandet av den särskilda skatten på fonder registrerade i Sverige samt en schablonskatt på värdepappersinnehav som skulle eliminera de inlåsningseffekter som finns idag på grund av reavinstskatten.

Frågetecknen, som skulle rätas ut i ett förslag, är många enligt Åsa Drakenberg, informationschef på Fondbolagens Förening. Vilken schablonnivå skulle skatten hamna på? Blir det någon övergångsregel för sparare som vill flytta över sitt befintliga innehav?

Hur det blir med beskattningen av fonderna är en annan viktig fråga som behöver klargöras. I det förslag fondskatteutredningen lade fram i våras skulle den nuvarande beskattningen av svenskregistrerade fonder slopas, men i stället skulle en ny skatt på fondsparande införas, som innefattade även utlandsregistrerade fonder. Denna föreslagna förmögenhetsskatt på fondsparande är Fondbolagens Förening kritisk till.

Svaren på frågorna dröjer alltså. Hos finansmarknadsministern har man inte på lagt ned planerna, dem har bara blivit försenade.

Det är svårt att säga när förslaget kommer, men vi vill fortfarande gå vidare med det, säger Mia Widell.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer