Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: Höjd skatt för fåmansbolag – Åsling (C) rasar

Nya regler för fåmansbolag kan ge staten ökade skatteintäkter på upp till 4,8 miljarder kronor. Det framgår av utredningen av de så kallade 3:12-reglerna.

Utredaren Christer Silfverberg föreslår en rad ändringar av regelverket kring hur fåmansbolag beskattas. Syftet är att göra det svårare för företagare som både är aktieägare och löntagare i ett bolag att sänka sin skatt genom att plocka ut stora summor som inkomst av kapital i stället för vanlig lön, som beskattas högre.

Enligt förslaget som lämnades till finansminister Magdalena Andersson på torsdagen ska delägarna i fortsättningen bland annat tvingas ta ut högre lön än i dag för att få utnyttja reglerna.

Skatteuttaget på delägares kapitalinkomster höjs från 20 till 25 procent.

– Alliansen tillsatte en utredning med tydliga direktiv att förenkla 3:12-reglerna, men den rödgröna regeringen har kidnappat utredningen och förändrat direktiven till det sämre. I stället för att förenkla reglerna föreslår regeringens utredare nu 5 miljarder i skattehöjningar för svenska småföretag, säger Per Åsling (C) som är skatteutskottets ordförande i ett pressmeddelande.

Företagens löneunderlag ska även i fortsättningen få användas vid beräkningen av utdelningen, men fler nivåer införs. Den så kallade förenklingsregeln ändras också.

Utredaren beräknar att effekten av förslagen blir ökade skatteintäkter med högst 4,8 miljarder kronor.

3:12-reglerna infördes i samband med skattereformen 1991, då inkomster från kapital och arbete började beskattas olika. Efter hand har de mjukats upp och ändrats, och i dag kan delägare i fåmansbolag till en viss gräns ta ut utdelning som ersättning.

Reglerna har kritiserats från olika håll för att vara å ena sidan för generösa, å andra sidan enormt krångliga och för att missgynna småföretag.

– Ska fler jobb växa fram måste regelverken främja och uppmuntra till företagande, inte fungera som en bromskloss. Här hade regeringen en chans att slipa ned den bromsklossen ordentligt, men de har inte tagit den chansen, säger Per Åsling (C).