Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: Höj Frösöberget med 32 meter

Schaktmassor från Storsjö strand kan höja Frösöberget till 500 meter jämnt. Tjänstemännen i Östersund säger nej.

Det var i mars i år som en man från en ort strax söder om Östersund skickade ett förslag om att kommunen skulle kunna ta lite höjd på Frösöberget. "Använd schaktmassorna från Storsjö strand att höja Frösöberget med. 32 meter fattas från 500-metersnivån. Kanske liftsystemet då skulle kunna byggas ihop?".

Östersunds kommun har redan utrett eventuella möjligheter att bygga ihop skidbackarna vid Ladängen och Gustavsbergsbacken och kommit fram till att den satsningen inte ska genomföras.

"Utredningen pekar på att ett barnområde bör anläggas på toppen av Östberget. Vidare anges i utredningen att satsningar på servicebyggnader och parkeringar också bör ske på toppen av Östberget. Inte i något av alternativen i utredningen bedöms en höjning av Östberget vara en lösning för att för att möjliggöra en sammanbyggnad av liftsystemet i anslutning till skidbackarna", skriver tjänstemännen i sitt förslag till avslag till kultur- och fritidsnämndens politiker nästa vecka.

Tjänstemännen påpekar att det i utredningsarbetet att utveckla området kring Östbergets skidbackar har betonats att förändringar ska ske på bergets villkor och detaljplanen för området reglerar att "...en sammanbyggnad av Ladängen och Gustavsbergsbacken ska ske med stor hänsyn till naturmiljön på berget. Att genom schaktmassor höja Östberget med 32 meter skulle bli ett stort ingrepp i naturmiljön på berget och ligger inte i linje med de riktlinjer som kommunfullmäktige har fastställt kring hanteringen av området".