Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag för levande landsbygd

Annons

Härom dagen möttes partiledarna från Centerpartiet och Miljöpartiet på Torsta för att debattera landsbygdsfrågor. Vad Jämtland behöver är inte en polarisering av olika partier som kallar sig landsbygdsvänliga utan det krävs lokala politiska företrädare som kan visa handlingskraft gentemot partikamraterna i Stockholm. Oavsett politisk hemvist eller ideologi torde det för alla vara uppenbart att det krävs ett starkare statligt ansvar inom flera områden om länet ska kunna överleva.

# Ny kommunreform, det är orimligt med små och fattiga kommuner med hög medelålder, färre kommuner innebär högre kompetens och lägre kostnader.

# Ta ansvar för bredbandsutbyggnad och mobilnätsutbyggnad fullt ut, fattiga kommuner i Norrlands inland har inte de ekonomiska musklerna för att klara av detta på egen hand.

# Låt staten ta ansvar för skolan. En likvärdig utbildning var du än bor är en förutsättning för att även barn och unga i Norrlands inland ska hänga med i den globala konkurrensen. Detta motsätter inte att långsiktiga fria utförare får bedriva verksamhet.

# Låt staten ta ansvar för den dyra högspecialiserade vården. Det är inte rimligt att små landsting får bära kostnaden för patienter som kräver dyr vård, detta är ett nationellt ansvar.

# Låt Mittuniversitetet växa med campusutbildning, det behövs fler studenter som väljer att flytta till Östersund för att bedriva sina studier eftersom detta genererar viktig avknoppning och företagsamhet i hela regionen.

# Större anslag för infrastruktur. Järnväg och vägar måste restaureras, även i norrland. Det är bedrövligt att så liten del av väganslagen tillfaller norrlands inland. Järnvägsförbindelsen mot Trondheim, Stockholm och till kusten är en viktig förutsättning för länets utveckling.

# Säkerställ att det byggs vandringsvägar för fisk vid så många kraftverk som möjligt. Vattenkraften är viktig men det är även fisketurismen, EU pekar tydligt ut vad Sverige måste göra för att återställa den biologiska mångfalden

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel