Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag för länet

Framtid för Jämtland ställer – genom Sten Rentzhog – en rad viktiga frågor för framtiden (LT 29/8). Som riksdagskandidat vill jag här svara på några av frågorna.

Region Jämtland Härjedalen har en tydlig egen identitet, som om den tas till vara, kan bli en konkurrensfördel framöver. Som en till ytan stor region mitt på Skandinaviska halvön, öppen mot omvärlden, har vår region goda möjligheter att bli attraktiv för fler att leva och verka i. Vi har en ren miljö och plats för fler. Närheten till Tröndelag är en viktig tillgång. Framtidspotentialen i ett nära samarbete över gränsen är mycket stor. Därför är det, som Rentzhog skriver, viktigt att så snart som möjligt få till stånd en snabbtågsförbindelse till Trondheim. Stortingets beslut om att rusta och elektrifiera Meråkerbanen är ett stort och viktigt steg – och förverkligandet får inte skjutas på framtiden. På svensk sida måste Stora helvetet omgående åtgärdas.

En väl fungerande samhällsservice när det gäller post, mobiltäckning och bredband oberoende av var du bor är grundläggande för att hela regionen ska leva och utvecklas. Jämtlands län måste få större resurser för att underhålla och förbättra vägnätet. Att ett län som till ytan är mångdubbelt större än Blekinge inte får mer medel än detta län är naturligtvis oacceptabelt.

Sverige har mycket att lära av Norges distriktspolitik för att ge alla delar av landet likvärdiga möjligheter till utveckling. Sten Rentzhog tar upp flera åtgärder som fungerar väl hos grannarna i väster. En central del av norsk distriktspolitik är att en del av vattenkraftens värden stannar lokalt och regionalt – och jag är glad över att Centerpartiet i Sverige offensivt driver på för en regionalisering av fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningar.

För Jämtlands län uppgår fastighetsskatten på vattenkraft i år till över en miljard kronor (för hela landet 5,4 miljarder). Allt går till staten. I jämförbara länder går fastighetsskatten till berörda kommuner och regioner. Vattenkraftsmedlen skulle ge våra bygder nya förutsättningar för en positiv utveckling. Den som tvivlar kan gärna besöka grannkommunerna i Tröndelag.

Det är dags att avveckla den svenska centralmaktens närmast koloniala syn på norra delen av landet. Därför vill jag gärna också arbeta för andra krav som Sten Rentzhog lyfter. Liksom i Norge bör arbetsgivaravgifterna differentieras geografiskt och studieskulderna successivt avskrivas för de som bosätter sig i Jämtland och övriga skogslän. Jag ser också positivt på en förändring av minerallagen som ger de kommuner och regioner där exploateringen sker del av de värden som tas ut.

Jag är, om jag får väljarnas förtroende, beredd att hård driva krav som ger Region Jämtland Härjedalen bra förutsättningar att utvecklas. För att nå resultat kommer ett brett samarbete att behövas i riksdagen.

Håkan Larsson (C), Rödön

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel