Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag för barnen

Att vara ensamstående förälder är ofta svårt. Ensamstående föräldrar har lägre sysselsättningsgrad, sämre hälsa och sämre ekonomi. ,

34 procent av hushållen med en ensamstående förälder med barn hade en låg ekonomisk standard 2012. Tyvärr brister samhällets stöd till ensamstående föräldrar. På 20 år har underhållsstödet höjts med 100 kronor. Det är skamligt.

Det säger sig självt att 100 kronor på 20 år inte täcker ens en droppe av alla utgiftsökningar som varit under samma tid. Det leder till att ständigt tvingas välja bort: Mat, stövlar eller glasögon för en själv eller för sina barn. Ett besök hos frissan, för att inte tala om tandläkaren, framstår som en ren dröm.

Den omtalade Arbetslinjen struntar i ensamstående föräldrar. Hur enkelt är det att kunna ta ett arbete när det inte ens finns tillgång till barnomsorg på obekväma arbetstider? Ungefär 300 000 föräldrar med barn under 7 år arbetar på obekväma arbetstider, men bara knappt 5 000 barn har barnomsorg på obekväm arbetstid. Samtidigt tvingas ensamstående föräldrar ta nästan alla VAB-dagar själva så i många arbetsgivares ögon innebär det en risk att anställa en ensamstående förälder.

Vänsterpartiet anser att det går att förbättra situationen för alla ensamstående föräldrar och deras barn. Vi har en rad förslag för det::

# Lagstifta om barnomsorg på obekväm arbetstid. Alla kommuner ska tillhandahålla barnomsorg på kvällar, nätter och helger. 

# Inför ett barnomsorgsstöd för ensamstående föräldrar. Kommunerna ska erbjuda ensamstående föräldrar hjälp i hemmet med barnomsorg när deras barn är sjuka, om föräldern vill det. 

# Höj underhållsstödet med 400 kronor för barn under 13 år och med 600 kronor för barn upp till 18 år.

# Inför en lagstiftning om rätt till fasta jobb på heltid. Det underlättar för kvinnor att få ett heltidsarbete och kunna försörja sig.

# Inför gratis receptbelagd medicin för alla barn och låt glasögon för barn under 15 år vara gratis.

Med dessa förslag skulle många ensamstående föräldrar få det bättre. Klumpen i magen som ständigt påminner om hur svårt det är när pengarna inte räcker kan då försvinna. För att inte tala om att alla barn får en förbättrad livssituation. Vi tror att ett samhälle som sätter solidaritet och omtanke främst blir ett starkare samhälle. Ett samhälle där var och en känner att det finns ett stöd i en utsatt situation, att samhället finns där för att underlätta livet. Ett samhälle där ensamstående föräldrar räknas och anses vara viktiga.

Jessika Svensson (V), riksdagskandidat för Jämtlands län

Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson

Wiwi-Anne Johansson (V), riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel