Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: Fler kök där det lagas mat

Kommunalrådet Carina Zetterström (C) vill, på försök, öppna fler tillagningskök på Östersunds skolor och äldreboenden. Kostchefen Ricky Karström tycker förslaget är intressant, men Häggenås skola blir för dyr anser han.

Annons

Det var för fyra år sedan som matdebatten gick vild i Östersunds kommun. 37 så kallade tillagningskök på skolor och äldreboenden fanns på förslag att läggas ner och enbart bli mottagningskök. Det handlade om pengar och effektivisering, men det blev i slutändan inte så drastiskt.

Som kommunens kostchef, Ricky Karström, uttrycker det: "Det blev en tummetott av den utredningen".

I dag finns totalt 84 kök på skolor, förskolor och äldreboenden. Lite drygt hälften är tillagningskök och nu vill centerpartiet med kommunalrådet Carina Zetterström och partikollegan Carina Asplund i spetsen öppna fler.

– Vi vill att maten ska lagas på plats. Vi vet att det är efterfrågat. När man lagar mat doftare det, det blir nog godare och man äter upp maten, säger Carina Zetterström.

Då, 2009, när matdebatten snurrade som värst ville hon att Häggenås skola skulle få behålla sitt tillagningskök, men så blev det inte.

– Vi drev då att man skulle ha försöksområde på Frösöns och Häggenås skolor, att det skulle lagas på plats, men det blev inget. Nu tar vi omtag på det.

Fast det betyder inte att Häggenås skolkök kommer att "uppgraderas". Enligt Carina Zetterströms motion ska det finnas en bred politisk majoritet för att på försök att öppna fler tillagningskök både inom skola och äldreomsorg. Det ska också finnas "ekonomiska begränsningar" och där ligger Häggenås inte så bra till.

Ricky Karström:

– Vi skulle gärna vilja, men det kommer att krävas jättestora investeringar för att kunna öppna ett tillagningskök i Häggenås.

Äldreboendet Solberg, vars lokaler kommer att byggas om, pekas ut som ett försöksobjekt av Zetterström.

– På ställen där man ska göra ombyggnad bör man tänka till om man ska laga maten på plats. Solberg är ett bra exempel på det.

Ricky Karström säger att det låter intressant, men att han vill räkna på det först.