Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: bygg moské på Stadsdel norr

Upplåt plats för en moské på Stadsdel norr. Det tycker en privatperson i ett medborgarförslag till Östersunds kommun.

Kommuntjänstemännen säger dock att möjligheten att bygga redan finns.

Medborgaren påpekar i sitt förslag att det numera finns många trosinriktningar i Östersund och att det bör samhällsplaneras även för dem. Därför föreslår han att det bör planeras för helgedomar i första hand för muslimer och buddister. Gamla I5 pekas också ut som ett bra ställe att anslå plats för en moské, buddisttempel och lokaler för eventuella andra trosinriktningar.

Kommunens tjänstemän vill dock inte detaljstyra och påpekar att möjligheten att bygga exempelvis en moské redan finns i dag enligt gällande markanvändningsbestämmelser.

”Förutsättningen för detta är givetvis att det finns intresse från något trossamfund och att fastighetsägaren kan upplåta mark eller befintliga byggnader för ändamålet. Kommunen är inte ägare till någon disponibel kvartersmark inom eller i direkt anslutning till kasernområdet. Mot bakgrund av att planmässiga förutsättningar för religiösa lokaler redan finns för det tidigare kasernområdet bör medborgarförslaget avslås”, skriver tjänstemännen som förslag till det politiska beslutet som ska tas i miljö- och samhällsnämnden nu på onsdag.