Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolorna är guldgruvor

Är Östersunds kommun medveten om vilken guldgruva de har i sina två förskolor Bikupan och Guldkusten?

 Och ser kommunen till att dessa två förskolor också får fortleva? Tack vare dessa båda fantastiska privata förskolor kan barn i Östersund ges en rik fostran i en lärande och miljö, inspirerat av filosofin i Reggio Emilia i Italien.

Det interregionala samarbetet, med utgångspunkt i denna filosofi, mellan förskolor i Sör- och Nordtröndelag och Östersund har pågått i flera år. Ringarna av detta samarbete ser ut att vara bara i början.

För varje besök i dessa förskolor sprids nyheten i förskolemiljöer i Tröndelagsfylken och nya förskolor åker på studiebesök för att låta sig inspireras. Det är imponerande vad ledarna och deras anställda har klarat av. Det visar på en entusiasm som många branscher inte är förunnade att få uppleva. Detta trots begränsande ekonomiska förutsättningar.

Jag fruktar emellertid att denna unika verksamhet icke skall bestå i framtiden. För att kunna driva förskolor av god kvalitet är vi alla beroende av att myndigheter vågar satsa också på privata aktörer. Även i Norge har vi privata förskolor. Det upplevs som om norska myndigheter hittills har tagit denna uppgift långt mer på allvar än det kan se ut i vårt grannland.

Även om det inre livet i förskolorna är av yppersta kvalitet, börjar lokalerna, som de drivs i, präglas av stort slitage och är i skriande behov av upprustning.

Jag unnar framtida förskolebarn i Östersund att få möjlighet att vara en del av detta unika erbjudande som Bikupan och Guldkusten erbjuder.

För att kunna driva en seriös verksamhet i vår bransch är vi alla beroende av att det ställs ekonomisk medel till förfogande.

Kristin T. Sivertsen, daglig ledare, Regnbuen barnehage (Stiftelsen Aurora), Trondheim

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel