Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskollärare på fältet

Rödöns kyrka och miljön runt den är första stoppet när blivande förskollärare är på fältstudie i länet.

Mittuniversitetets förskollärarutbildning med inriktning barnkultur och kulturarv är ny från och med i höst. Studenterna på Mittuniversitetet läser tillsammans med studenter från förskollärarutbildningen Dronning Mauds Minne i Trondheim . Utbildningen drivs på distans och den här veckan är det veckoträff i Östersund. studenter från förskollärarutbildningen

Elsa Palm, från Burträsk, är en av de 40 studenterna. Hon är mycket intresserad av teater, hantverk och kulturarv generellt.

– Jag har funderat ganska länge på att bli förskollärare och när den här utbildningen dök upp tvekade jag inte, säger Elsa Palm.

Utbildningen drivs på distans och studenterna kommer från Sverige och Norge.

Jamtli är en av arenorna för utbildningen. Amanda Jönsson, arkeolog, och Björn Olofsson, byggnadsantikvarie, håller i tisdagens fältstudie som börjar på Rödön, vid kyrkan. En tillbakablick berättar om varför det ser ut som det gör i området och varför olika byggnader ligger där de ligger, nära runt om sockencentrat kyrkan.

– Varför finns prästgården?, frågar Björn Olofsson.

Han fortsätter:

– Marken runt om kyrkan är prästens lön. Det fanns både feta och magra prästgäll. Prästen på Rödön hade det ganska bra, säger han och pekar ut mot den stora ytan åkermark.

Jamtlis arbete med tidsresor är ett annat inslag som aktualiseras i utbildningen. Eleverna har också gjort en egen tidsresa.

– Så att vi förstår och lär oss det som barnen är med om, säger Elsa Palm.

Gruppen åker vidare med buss till Svedängs ödesböle, (ödesbölen är ödelagda gårdar efter pesten härjningar) i Krokoms kommun, en av många gårdar som ödelades efter digerdöden. Där finns resterna kvar efter de medeltida husgrunderna och åkermarkerna.

Efter det går turen vidare till hällristningarna i Glösa, Alsen.