Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskoleutbildningen viktig för länet

Mittuniversitetet i Östersund startar en förskollärarutbildning hösten 2017. Det är ett viktigt steg mot att motverka den stora bristen på förskollärare i länet.

Rent praktiskt flyttas 30 av 90 utbildningsplatser över från Sundsvall till Östersund. Utbildningens innehåll blir densamma som tidigare, men med en stor och viktig skillnad. Sundsvall fortsätter utbilda på distans, medan Östersund får en campusförlagd utbildning.

Förhoppningen är att den ska locka studenter från andra håll och att de stannar kvar och söker arbete i länet när de är klara. Det behövs. Det fattas många utbildade förskollärare i vårt län, precis som på andra håll i landet.

Bristen gäller för övrigt hela förskolan, där var fjärde anställd helt saknar utbildning för att jobba med barn. Värst är det i de privata förskolorna, där 37 procent saknar utbildning, jämfört med 22 procent i de kommunala.

Den svenska förskolan har två uppgifter. Dels ska den tillhandahålla en samhällsservice som gör det möjligt för föräldrar att arbeta eller studera, dels ska den vara en plats där barnen kan utvecklas i en trygg miljö med pedagoger omkring sig.

På många förskolor är det senare på sin höjd en utopi. Verkligheten är snarare för stora barngrupper med stressade barn som gör allt för att göra sig hörda och sedda, och personal med en permanent känsla av att inte räcka till.

Skolverket beräknar att det kommer att fattas 20 000 förskollärare 2019. Men det räcker inte att utbilda fler pedagoger för att komma tillrätta med bristen, kommunerna måste också skapa arbetsförhållanden som gör att de stannar kvar i yrket.

Mindre barngrupper, minskad administration, utökad planeringstid, minst tre pedagoger per avdelning. Och högre löner förstås. Det är några av de krav som Kommunal och Lärarförbundet för fram.

Vad förskolebarnen skulle kräva om de kunde formulera sig vet vi inte, men lugn och ro skulle antagligen hamna högt på listan.