Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskoleupproret sätter press

Max 15 barn per förskoleavdelning och ökad personaltäthet är två av kraven när det nystartade Förskoleupproret vill göra barnomsorgen till en av Östersunds heta valfrågor.

Förskoleupproret startade under våren som en reaktion på kommunens förslag om en tillfällig ökning av förskolans barngrupper från 18 till 19 barn.

Nu lägger gruppen fler spelkort på bordet inför valet och höjer insatsen.

– Nu vill vi att man siktar in sig på 15 barn per grupp, säger Terje Jönsson, som har sina barn på Östbergets förskola på Frösön.

– Som det är nu med 18 barn är det för mycket, personalen hinner inte alltid med de basala behoven, säger Hanna Liljendahl, som är noga med att påpeka att det inte är personalen som Förskoleupproret är kritisk mot utan förskolepolitiken.

Upproret startades i mars när protestgruppen mot beslutet om det 19 barnet i förskolan på kort tid fick mer än 1 000 anhängare på Facebook. I samma veva samlades tusentals namnunderskrifter in på en protestlista.

Nu vill de ha upp förskolefrågan på agendan inför valet.

Utöver kravet på att kommunen på sikt ska ha max 15 barn per grupp är en ökad personaltäthet prioriterad. Max fem barn per förskolepedagog vilket är en minskning med ett barn från hur det ser ut i dagsläget.

– Vi vill göra det till en valfråga, säger Hanna Liljendahl, som ännu inte har fått några vallöften från något politiskt parti.

Närmast planeras en demonstration i centrala Östersund den 24 maj och protestgruppen filar även på en enkät som de tänker dela ut till Östersunds kommuns förskolepersonal.