Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolepersonal vill få arbetskläder av kommunen

Att arbeta på förskola sliter enormt på kläderna. Därför vill nu personalen inom barnomsorgen i Krokoms kommun ha arbetskläder.

– Det borde vara en självklarhet, säger Susanne Lingblom, förskollärare på Hovgläntan i Ås.

Annons

Förskolepersonalen i Krokoms kommun vill kunna göra sitt jobb utan att behöva oroa sig för att få mat, snor, fettfläckar eller revor på sina privata kläder. Därför har nu personalen på förskolorna Grönänge, Faxgärdet, Kråkguldet, Prästkragen, Tulleråsen, Hovgläntan, Dungen, Bygdegården, Aspen, Pärlan, Sånghusvallen och Lyckebo skickat in namnlistor till Krokoms kommun att de bör få skyddskläder. Summan som personalen söker är en engångskostnad på 5 000 kronor för att kunna köpa in kläder, och 2 000 vart tredje år för att kunna uppdatera dessa.

– Det är ingen orimlig summa. Det man räknar i förslaget ska räcka även till kläder för att vara ute. Man måste ha vinterkläder, ganska varma regnkläder, rejäla vinterskor, lättare vinterskor och man vill gärna ha arbetsskor inomhus. Jag tror inte att 5 000 kronor räcker redan där, säger Susanne Lingblom.

Själv arbetar hon på Hovgläntans förskola, som består av fem avdelningar med 77 barn totalt. Susanne Lingblom tycker att det är självklart att förskolepersonal ska få bidrag till arbetskläder.

– Man skulle aldrig tänka sig att tekniker eller vaktmästare inte skulle få arbetskläder. Ska man vara aktiv i verksamhet med barn sliter det på kläderna. Man äter pedagogiskt med barnen. Då sitter man alltid med de små barnen nära sig, för dem måste man hjälpa. De äter med händerna, och så är de snoriga och ledsna och man kramar om dem. Då blir man snorig på axlarna och matig på armarna.

Förskolepersonalen i Ås har fått en omgång med jackor och byxor från sina egna rektorer, men hon tror att det är bra att förskolepersonalen tillsammans markerar mot kommunen.