Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolan svår att planera

På senaste b arn- och utbildningsnämndssammanträdet beslutades om en tillfällig lösning för att under en kortare period under 2014 kunna ha ett extra barn i gruppen. Vi beklagar den oro som detta beslut har skapat bland föräldrar och personal.

Vår uppfattning är tydlig om att vi helst av allt vill ha färre än 18 barn i gruppen, men det mäktar vi inte med att genomföra just nu. Däremot ska vi göra allt vi kan för att ha maxialt 18 barn i gruppen.

Förskolan skiljer sig från den övriga verksamheten som barn- och utbildningsnämnden har. Bland annat så börjar inte alla barn samma datum (vilket de gör i grundskolan) och det gör att det blir svårare att förutse när trycket blir som störst. I förskolan är det färre barn på hösten och nästan fullt på våren.

Under de senaste åren har tre stora privata aktörer aviserat och fått tillstånd att etablera förskolor och utöka antalet platser i centrala staden. Helt plötsligt gör inte en privat aktör det. Då kräver lagen att kommunen ska ordna dessa platser.

I våras var nämnden på gång att lägga ner Lövberga förskola på Solliden, men vi är i dag glada över att det inte blev så, för platserna behövs. De två övriga stora privata aktörerna har heller inte öppnat så många platser som de hade aviserat. Kommunen står alltså med en nästan omöjlig situation när det gäller planering av förskoleplatser, för de privata aktörerna erbjuder bara så många eller få platser som de vill.

Nämnden kommer varje månad att följa antalet platser på förskolan i Östersund.

Om det behövs kommer vi att öppna en avdelning (18 barn) på Mosippan vid Körfältet efter nyår. Men det kanske inte räcker, exempelvis om inte de privata aktörerna tar emot så många barn som de har sagt. Då kan det under mars till och med juni behöva tas emot extra barn på vissa avdelningar.

Vi i nämnden har ansvar för att använda våra resurser på bästa möjliga sätt därför vill vi undvika tomma platser i förskolan, lika lite som tomma elevplatser i grundskolan.

Alla barn som söker förskoleplats i Östersund ska med dessa förtydliganden kunna beredas plats i förskolan inom fyra månader. Förskolan finns ju till för barnen och föräldrarna.

Hans Ten Berg (MP), Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C), Björn Sandal (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel