Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolan behöver fler lärare

Den viktigaste byggstenen måste vara stabilt förankrad. Med olika förutsättningar, familjeförhållanden etc. får förskolan ta emot små barn som vi har till uppgift att förbereda för kommande livsinsatser. Alla är individer som kräver ett individuellt bemötande. Det är en svår uppgift! Förskolan blir plötsligt en del av hemmet och skall fylla upp ett tomrum efter mamma, pappa, syskonen och kanske också det egna rummet. Vi skall försiktigt öppna dörren till en spännande omvärld med dess utmaningar.

Tidigt i barnaåren börjar vi vårt arbete. Det kräver insikt, kunskap, värme, kärlek, trygghet och pedagogisk kompetens. Allt detta kräver tid för varje barn och vi måste komma barnen till mötes innan det blir för sent.

Stefan Löfven har signalerat "mindre klasser och mera kunskap". Det gäller såväl förskola som grundskola. Men han inser också helt riktigt att vi måste börja uppströms det vill säga vi måste utbilda fler förskollärare. Och han förstår att det kostar pengar och aviserar statliga satsningar. Det blir vår uppgift att för barnen i Östersund förvalta dessa pengar på bästa sätt.

Vid mina möten med förskolepersonal har jag noterat engagemanget, intresset och glädjen i jobbet. Det är barnen som ger dem den nödvändiga energin, annars skulle de inte orka med arbetsuppgifterna. Detta förstärker riktigheten i Stefan Löfvens signaler.

Det behövs många ögon, öron och händer under dagens arbete med dem som har bena fulla med spring. Arbetskläder borde vara en självklarhet enligt min uppfattning, och det måste åtgärdas! Verkligheten är ju den att barn älskar vattenpölar och smuts, en del behöver tröst och måste omfamnas och det sliter på personalens egna kläder.

Förskoletiden är en utmaning för oss och en stor möjlighet att ge alla barn den chans de skall ha för att känna harmoni, trygghet och studieglädje och ha de riktiga verktygen i sin hand när de kommer till grundskolan. Om vi satsar i förskolan behöver vi inte satsa lika mycket senare i grundskolan.

Vi har en bra förskoleverksamhet men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.

Börje Jonson (S)

Ledamot Barn- och utbildningsnämnden Östersunds Kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel