Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskning om älgarnas påverkan på skogen

Ett forskningsprojekt som kan få stor betydelse för älgstammens storlek i framtiden har startat.
Det handlar om hur trädens tillväxt påverkas av älgarnas bete.

Forskningsprojektet fokuserar på hur trädens tillväxt påverkas av älgarnas bete. Framför allt är det tallar som älgarna gillar att äta av som studeras.

När skogsnäringen räknat på hur mycket pengar som går förlorade på älgbete har det till exempel mest handlat om att träden får sämre kvalitet som sågtimmer när få toppskott bortknipsade och stammar bryts av. Däremot har det inte tagits med i beräkningarna att träden kan växa långsammare av att älgarna äter från grenarna.

Märtha Wallgren, som arbetar med projektet på Skogforsk i Uppsala, ska börja jämföra inhägnade skogsområden där älgarna inte kommer åt att beta med skogsområden utan hägn för att ta reda på hur mycket mindre virke det blir på skogen där älgarna får beta.

Försöket har förberetts under ett par års tid och nu hoppas Märtha Wallgren att forskare ska kunna följa de tall- och granplantor som har planterats i mellan 30 och 40 år för att få en bättre bild av älgarnas påverkan.

Försöksområdena är spridda från Västerbotten till Småland.