Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare vill bedriva djurförsök på Wången

Sveriges lantbruksuniversitet har ansökt om att få genomföra djurförsök på 20 stycken hästar på Travskolan Wången i Alsen. Bland annat ska hästarnas prestation och hälsa mätas.

Forskare på SLU konstaterar att skador och sjukdomar är en vanlig orsak till att rid- och travhästar inte kan prestera enligt ägarnas önskemål. Många hästar slås också ut på grund av detta. Dagens forskning tyder visserligen på att det är viktigt med fysisk aktivitet i unga år för att göra hästarna "hållbara" men SLU anser att det inte finns tillräckligt med studier som visar hur intensiv träning i unga år påverkar hästarnas hälsa senare i livet.

SLU vill därför inleda ett forskningsprojekt med 20 stycken varmblodiga travhästar på Wången. Tio av hästarna ska tränas på ett konventionellt sätt efter ett träningsprogram som tagits fram av bland annat Stig H Johansson. De andra tio hästarna ska tränas på en nivå som är cirka 80 procent av de första hästarnas träning. Målet med träningen är att hästarna ska få starta i tävling som 3-åringar.

Under hela projektet, som beräknas pågå i cirka fyra år, ska hästarna studeras på olika sätt, bland annat genom blodprover och muskelprover. SLU vill i samband med projektet även undersöka hur ett mer hälsosamt foder påverkar de unga hästarna till skillnad från det mindre hälsosamma stärkelserika foder som många travhästar får.

Men för att få utföra projektet så måste SLU få klartecken från Umeå djurförsöksetiska nämnd som ska bedöma om forskningen håller sig till de etiska riktlinjer som finns för djurförsök i Sverige.