Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare kritisk till att allt fler unga använder antidepressiva medel

Användandet av antidepressiva läkemedel bland ungdomar i åldern 10-29 år har ökat med nästan 20 procent i Jämtland åren 2006-2009.

Störst ökning är det bland flickor 10-19 år, drygt 50 procent.

Totalt i landet var det förra året mer än 60 000 barn och ungdomar mellan 10-29 år som fick antidepressiv medicin.

Resultaten presenteras av Ulf Jonasson, doktor i folkhälsovetenskap, och hans hustru Birgitta Jonasson, leg psykolog, leg psykoterapeut och medicine doktor.

– För första gången kan forskare, i detta fall vi, presentera exakta, unika data vad gäller personer i åldersgrupperna 10-19 år, 20-29 år som fått antidepressiva läkemedel under en viss period, säger Ulf Jonasson, som för övrigt är gammal Frösöbo.

Totalt handlar det om 836 barn och ungdomar mellan 10-29 år, alltså som är under 30 år, som fått antidepressiva läkemedel utskrivna i Jämtland och det ser Ulf Jonason som väldigt allvarligt.

Under förra veckan har paret Ulf och Birgitta Jonasson rest runt i landet på uppdrag av KSAN, Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, och RFHL, Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, för att presentera siffrorna och det har varit väldiga diskussioner.

Frågor som ställs är varför ungdomar mår så dåligt att de behöver dessa läkemedel.

– Det är som att spela rysk roulette med unga människor, säger Birgitta Jonasson. De vet inte hur antidepressiv medicin påverkar hjärnan på sikt.

Hon menar att det inte går att utesluta att de kemiska substanserna i medicinen i längden hindrar en normal utveckling av den unga hjärnan.

– Det kan inte vara sannolikt att mer än 60 000 unga människor, varav två tredjedelar kvinnor, under trettio år lider av en sådan djup depression att det bästa alternativet är antidepressiv medicin, säger hon.

– Jag ifrågasätter att det gjorts ordentliga depressionsutredningar i samtliga dessa fall och att psykologisk behandling först har prövats. Många unga vittnar också om att deras medicinbehandling inte följs upp av den förskrivande läkaren.

I den översikt över hela landet som sammanställts har Ulf Jonasson bland annat plockat fram följande nya data:

• Den genomsnittliga ökningen av förskrivningar i landet är 12,4 procent, ökningen för män var 13,2 procent och för kvinnor 11,9 procent.

• Starkaste ökningen är pojkar under 20 år, 26,9 procent fler fick SSRI preparat 2009 än under 2006.

• I Stockholms län var ökningen 43,8 procent för pojkar under 20 år och 38 procent för flickor i samma åldersgrupp. För 2009 gäller det totalt 2 682 personer som ses som en mycket oroande siffra.

Birgitta Jonasson konstaterar i ett pressmeddelande;

”Tyvärr tror jag det är bristande resurser som bestämmer vilken behandling som erbjuds dessa unga personer, det vill säga brist på pengar eller utbildade psykoterapeuter. För inte kan det väl vara en väl genomförd lobbyverksamhet från läkemedelsindustrin?”

I åldrarna 10-29 år fick totalt 699 män och kvinnor antidepressiva läkemedel under 2006. Under 2009 fick 836 personer i samma ålderskategori läkemedlen, alltså en ökning med 137 personer eller 19,6 procent.