Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Chefens engagemang viktigast på arbetsplatsen

/
  • Ingela Bäckström säger att engagerade chefer kan spara mycket pengar åt ett företag eftersom engagemanget kan skapa en långsiktigt bra hälsa bland personalen.Foto: Håkan Luthman

Chefens engagemang är en av de allra viktigaste faktorerna för att personalen ska må bra på en arbetsplats. Det visar ny forskning från Mittuniversitetet.

Annons

Ingela Bäckström arbetar som lektor och forskare på Mittuniversitetet. Tidigare i år presenterade hon en avhandling som redogör för sambandet mellan personalens hälsa och hur en arbetsplats styrs av cheferna.

– Jag har tittat på organisationer som har låga sjuktal och där man sett att personalen mår bra. Då har jag funnit att det fanns ett väldigt stort samband mellan engagerat ledarskap och medarbetarnas långsiktiga hälsa.

Ingela Bäckström har bland annat tittat på hur cheferna kan agera för att utöva ett engagerat ledarskap som i sin tur leder till en långsiktigt bra hälsa hos personalen.

– Bland annat så ska man verkligen försöka förstå medarbetarna och deras situation. Man måste också vara närvarande och finnas till hands och kommunicera med alla. Man ska alltså inte stänga in sig på ett kontor utan finnas bland medarbetarna så mycket som möjligt.

Chefen bör också vara lyhörd för hur medarbetarna mår under ytan.

– Om man ser att en medarbetare mår dåligt så kanske man inte bara ska fråga om personen mår bra och nöja sig med ett ja, utan även gå vidare och försöka vara engagerad och bry sig.

Ingela Bäckströms forskning visar också att chefens attityd är viktig.

– En ledare måste också försöka vara en förebild. Att vara rättvis och hålla sina löften. Utvecklingssamtalen till exempel är jätteviktiga, inte bara att man har dem utan också att de har en kvalitet.

Hon konstaterar också i sin forskning att en bra chef bör stanna i ledarrollen tillräckligt länge för att hinna bygga upp ett förtroende till sina medarbetare.

Mer läsning

Annons