Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försiktigt uppåt för jobben nästa år

Jobben blir fler i länet det men det är en bit kvar tills läget för ett par år sedan, då det var riktigt bra.

Annons

Arbetsförmedlingens prognos över hur det blir med jobben i Jämtland närmaste halvåret bygger till stor del på intervjuer med 300 arbetsgivare.

– 2011 går vi mot en stabilare arbetsmarknad med en försiktig uppgång i jobb. Men arbetslösheten ligger ändå kvar på en för hög nivå, säger Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef i Östersund.

Till sommaren beräknas 6 500 vara arbetslösa och i program. Vid ingången av det här året var det 7 200 personer.

Många branscher i näringslivet trodde på en snabbare återhämtning i år och en viss eftertänksamhet kan spåras i prognosen för första halvåret 2011.

– Förväntningarna vad gäller efterfrågan på arbetskraft har skrivits ner men är ändå positiv, säger Maria Salomonsson som är ansvarig för prognosen.

Många företagare är positiva inför det närmaste halvåret utifrån att de ligger nära gränsen där man inte kan utöka verksamheten mer, utan att nyanställa personal.

I horisonten avtecknar sig ett antal bristyrken.

Det handlar exempelvis om sjuksköterskor med specialistkompetens, gymnasielärare i yrkesämnen, förskollärare, personal inom olika byggjobb, läkare, civil- och byggnadsingenjörer.

På längre sikt slutar så många äldre att ungdomar som bygger på med utbildning efter gymnasiet ser ut att ha lysande utsikter att få jobb i länet.

2013 börjar de stora pensionsavgångarna slå igenom och fram till 2025 uppstår ett betydande underskott på arbetskraft; även om alla som går ut gymnasiet skulle välja att bo kvar i länet.