Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förseningen som skakar spelbranschen

Himlen föll just ner. I alla fall för miljoner ”The Sims”-fans som gått och längtat efter ”The Sims 3”. Kanske också över många som jobbar i den framgångsrika spelbranschen?

Annons

Miljoner ”The Sims”-fans världen över har haft datumet den 29 februari 2009 inringat med röd penna i kalendern: Då släpps ”The Sims 3” eller rättare sagt:

Då s k u l l e ”The Sims 3” ha släppts.

Beskedet slog ner som en bomb i ett pressmeddelande i tisdagskväll med en elegant omskrivning för ”The Sims 3” försenat”:

”Efterlängtat PC-spel från bästsäljande franchise klart att skeppas 2 juni, 2009” hette det i rubriken.

Bomben briserade sannolikt också internt.

Bara några timmar tidigare hade EA skickat ut ett nyhetsbrev till de som redan registrerat sig för ”The Sims 3”-nyheter hos EA.

Nyhetsbrevet handlade om ett event i Kalifornien där med ”The Sims”-spelare från hela världen fått prova skapa innehåll till det kommande spelet.

Där fanns också en ny ”The Sims 3”-video och en del andra exklusiva förhandsnyheter.

Första misstanken:

Utvecklarna har stött på problem eller misslyckats med att hålla en alltför hård tidtabell? Kanske har en allvarlig bugg upptäckts under de sista beta-testerna?

Nja. EA är kända för att alltid leverera utannonserade spel på utsatt tid.

Så sent som i december var spelet så pass färdigt att det kunde demonstreras för europeisk spelpress.

Jag var själv på plats i Stockholm när producenten Mary Jean Chun visade hur ”The Sims 3” fungerar för nordisk spelpress.

Senare blev det känt att också andra stora titlar försenas: ”Gudfadern 2” och pc-versionen av ”Dragon age”.

Efter det började branschanalytikerna spekulera i andra riktningar.

EA har enligt Gamespot förlorat 641 miljoner dollar under det fjärde kvartalet av det pågående räkenskapsåret och har aviserat nedskärningar med 11 procent.

En inte alltför osannolik teori är att EA skjutit fram de stora spelsläppen för att få en bra start på det nya räkenskapsåret.

I så fall har finanskrisen letat sig in även i den framgångsrika spelbranschen.

Till sist:

De som är glada över beskedet är förstås alla alla simmare i ”The Sims 2”, som nu fått förlängt liv med flera månader … Z

Mer läsning

Annons