Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsberg tror på Jonssonseger

/
  • Magda lena Forsberg tror på Helena Jonsson.Helena Jonsson jublar efter den senaste världscupsegern; 7,5 km sprint  i Kanada.

För två år sedan tog Helena Jonsson överraskande sin första världscupseger, i ryska Chanty-Mansijsk. Om en vecka åker hon dit igen – för att lika överraskande försöka ta hem den totala världscupen.
– Visst är man lite överraskad, men medan andra stannar upp i utvecklingen så har hon bara tagit nya kliv framåt hela tiden, säger den tidigare skidskytten Magdalena Forsberg.

Annons

Helena Jonsson leder den totala världscupen i skidskytte med två tävlingar kvar: den kommande helgen i norska Trondheim och avslutningen i Chanty-Mansijsk den 26–29 mars. Men ledningen är skör, endast 16 poäng skiljer ner till tyskan Kati Wilhelm och hennes landsmaninna Magdalena Neuner har bara 57 poäng upp till förstaplatsen.

Dessutom ska de tre sämsta resultaten räknas bort, och just nu ger det 43 minuspoäng för Jonsson medan exempelvis Wilhelm endast tappar en ynka poäng.

Den tidigare skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg ger ändå Jonsson fördel inför avslutningen. Argumentet är de distanser som återstår: två sprintar, två jaktstarter och två masstarter.

– Det är fyra lopp som är antingen är jaktstart eller masstart, med fyra skjutningar, och det är positivt för Helena. Hon är en säkrare skytt, säger Forsberg.

– Och hon åkte fantastiskt bra här i sprinten i Vancouver.

Men i spåren är tyskorna ändå snäppet vassare, och dessutom har de något som 24-åringen från Helgum saknar – rutin från liknande sammanhang. Wilhelm har tre OS-guld, fem VM-guld och en total världscupseger. Neuner är tre år yngre än svenskan, men i fjol var hon i samma läge som nu och tog hem världscupen efter en stark avslutning.

– Men det är bara att fokusera på en tävling i taget, och sköta varje lopp så bra som möjligt. Hon ska inte göra någonting annorlunda än tidigare, säger Magdalena Forsberg.

– Det är en jobbig resa hon har, att åka från västra Kanada till Trondheim och sedan till Chanty. Hoppas att hon håller sig frisk och pigg, det är viktigt att man sköter sig och är seriös.

Om du ska tippa, hur går det?

– Det kan gå riktigt bra. I jaktstart och masstart är det otroligt viktigt med skyttet, och där är hon ju riktigt bra.

Oavsett hur det går, vad tror du om Helena Jonssons framtid?

– Det finns inte så mycket att säga, hon har gjort en fantastisk säsong och visat att hårt arbete ger bra resultat. Framtiden ser väldigt ljus ut.

Mer läsning

Annons