Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Församlingar drabbade av kollektstölder

Två kyrkor på helt olika håll i länet har förlorat insamlade kontanter vid inbrott.
Polisen misstänker nu samband med andra brott i Norrland.

Nyhems kyrka i Bräcke-Revsunds pastorat förlorade den insamlade kollekten vid ett inbrott i kyrkan som polisanmäldes under fredagen.

500 kronor blev rånbytet efter att någon eller några slagit sig in genom ett fönster.

– Det är så lågt att de går in och tar pengar som ska gå till välgörande ändamål, säger Per Thelin vid Jämtlandspolisen.

Samma sak hände förra veckan i Högvålens kapell där någon gick in i det olåsta kapellet och tog med sig kontanter som samlats in.

– Det är tydligt att de bara är pengar de är ute efter, man har lämnat andra saker som kan vara av värde och bara gett sig på kontanterna, säger Thelin.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för inbrottet och stölderna men däremot finns ett samband med liknande brottslighet i Västerbotten.

– Samma sak inträffade i Vilhelmina, man gjorde inbrott men var inte intresserad av konst och guldföremål. Det är så pass ovanligt att det måste vara samma personer som är i farten, säger Per Thelin.

Han uppmanar nu församlingar att hålla ögonen öppna och tänka på var man placerar pengar.