Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Försäkringskassans utökning bör förläggas till Härjedalen”

Härjedalens kommun skriver nu till Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender och direktör Lars Andersson vid Försäkringskassan Jämtland med önskemål om att få nya arbetstillfällen lokaliserade till Sveg.

Annons

– Vi har fått kännedom om att ytterligare 60 personer kan komma att anställas vid Försäkringskassan i Östersund, men Härjedalens kommun anser att dessa arbetstillfällen i stället bör lokaliseras till Sveg, heter det i brevet.

Anledningen är de utfästelse om etablering av försäkringscentra som gjordes redan 2005–2007 i samband med nedläggningen av försvarsenheter i Östersund och de goda förutsättningar som finns för att bedriva tjänste-och serviceverksamhet i Sveg.

Under 2007 beslutades att Försäkringskassan skulle bygga upp försäkringscenter på 90 platser i landet och det bland annat i Östersund och Sveg.

Sveg ansågs uppfylla de kriterier och förutsättningar som var krav för lokaliseringen.

– Att det senare under processen beslutades att hela etableringen skulle lokaliseras till Östersund och att endast ett servicekontor skulle finnas i Sveg var en stor missräkning för kommunen. Lokaliseringen skulle ha varit av största betydelse för Sveg ur service-och sysselsättningssynpunkt, skriver kommunalrådet Gottfrid Jonsson, näringslivschefen Bengt-Eric Lundborg och kommunchefen Inger Lagerquist.

– Vår bedömning är att det är mycket lämpligt att förlägga den nu planerade utökningen, eller delar därav, i Sveg. I Sveg finns tillgång till lämpliga lokaler och tillgång till personal med god kompetens och med det väl utbyggda teknikstödet bör arbetet kunna bedrivas med samma kvalitet i Sveg som i Östersund, skriver Jonsson, Lundborg och Lagerquist.

– Vi vill självklart även åberopa Försäkringskassans tidigare löfte om en lokalisering i Sveg som ett skäl till att den nu aktuella utökningen bör förläggas till Sveg.