Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Försäkringskassans påståenden är vilseledande”

Carl-Göran Högås på Försäkringskassan (FK) tillbakavisade i LT den 2 juli vår kritik om att Försäkringskassan är regeringens megafon.

Vi vill bemöta följande påståenden:

FK: ”Det står ingenstans, varken i FK: s pressmeddelande eller i den aktuella rapporten, att utförsäkringen skulle ha bidragit till att öka arbetstiden. Det framgår tydligt på båda ställena att de flesta på grund av hälsan har gått ner i arbetstid efter perioden i sjukförsäkringen jämfört med innan?

Det stämmer överens med det vi skrev: ”De allra flesta i den här gruppen hade arbetat deltid redan tidigare – hälften av dem med sjukpenning och 80 procent av dem med sjukersättning. Utförsäkringen ökade alltså inte arbetstiden– tvärtom visar utredningen att den totala arbetstiden minskade!”

Det är häpnadsväckande att sjuka som sägs ha ”fått hjälp till arbete” egentligen har minskat sin arbetstid! Det ska också noteras att de flesta som arbetade efter utförsäkringen arbetade deltid redan innan, alltså var sjukskrivna endast på deltid, vilket förtegs i pressmeddelandet.

FK: ”Vidare framförs att FK tidigare gjort en direkt felaktig redovisning genom att räkna med samtliga sjukfall i antalet förtidspensionärer per dag. Det stämmer inte. FK: s uppgift bygger på nybeviljad sjukersättning och aktivitetsersättning. Personer som fick sjukpenning eller rehabiliteringspenning är däremot inte medräknade”

Fel. ”140 personer om dagen” inkluderar alla nybeviljade ersättningar på 25 – 100 procent i form av sjukbidrag och förtidspensioner (benämningar före 2003) samt sjuk- och aktivitetsersättningar (åren 2003 – 2006). Det var i själva verket i genomsnitt 51 personer per dag som nybeviljades hel förtidspension eller hel sjukersättning utan tidsgräns åren 1998 – 2006. Vi hänvisade, liksom vi gör nu, till Faktakollen i SvD den sjätte maj i år.

En självständig myndighet som FK har ett stort ansvar inför svenska folket och ska inte i sina PM utesluta viktiga detaljer som gör att innehållet blir vilseledande.

Jenny Fjell, Nätverket Resurs

Maria Werme, Nätverket Slussa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel