Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förra året fick 50 par hjälp att bli gravida på landstingets bekostnad

Under år 2009 fick 50 barnlösa par i vårt län hjälp att bli gravida med egna eller donerad ägg/sperma. Själva behandlingen är medicinskt enkel men väntan är lång.

Enligt den privata IVF-kliniken i Umeås hemsida är det i dag två års väntetid för äggdonation, för spermiedonation är kötiden 6–12 månader. De samarbetar med Universitetssjukhuset i Umeå.

IVF står för in vitro fertilisering som i folkmun kallas provrörsbefruktning.

– En del får satsa otroligt mycket pengar för att de vill ha ett biologiskt barn till varje pris. Men alla får inte det. Ibland kan jag tycka att föräldrarna ges alltför positiva förhoppningar, säger Eva Spetz, klinikchef på gynekologmottagningen på Östersunds sjukhus.

Hon säger även att det i dag allt för sällan förs en diskussion kring exempelvis adoption.

Tycker du att den här sajten behövs?

– Den landstingsfinansierade hjälpen är begränsad i vad som erbjuds, där vi tar hänsyn till olika kriterier som ålder och att en av parterna inte har barn sedan tidigare, säger hon vidare.

– Det finns en privat marknad och det kostar pengar när det gäller att få ägg och sperma donerad.

I vårt län får paren ersättning för endast en IVF-behandling av landstinget, detta trots att forskningsresultat från Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att kvinnor som genomgår tre behandlingar har dubbelt så stor chans att lyckas bli gravida.

Har sjukvården misslyckats när en sådan här sajt öppnas?

– Det är inte sjukvårdens sak att ha några synpunkter på det, vi är utförare och ser till att provrörsbefruktningar sker på ett säkert sätt inom lagens ram. I övrig är det en politisk fråga.

Hon anser även att barnet ska ha rätt att veta vem som är deras biologiska mamma eller pappa. Barnperspektivet ska alltid finnas där är hennes tes.

Äggdonation blev tillåtet i Sverige år 2003. Då passade landstinget i Jämtland på att reducera antalet försök med IVF från tre till två.

Men i beslut från oktober 2005 bestämdes att endast ett försök ska ersättas och då trodde de även att köerna till landstingsfinansierad behandling skulle kunna kortas. Då var köerna 6–7 år.