Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fornminnen från digerdöden utplånade

Länsstyrelsen i Jämtlands län har upptäckt en mycket allvarlig skadegörelse av en fornlämning vid Laxsjön mellan Mjösjö och Rissna i Bräcke kommun.

Det var vid en inspektion av en skogsavverkning som länsstyrelsen upptäckte att en mycket ovanlig typ av fornlämning hade körts sönder av skogsmaskiner. Fornlämningen är en medeltida gård med tillhörande åkermark som övergavs när digerdöden härjade i mitten av 1300-talet.

Eftersom skogsavverkningen har skett en tid på året när det varit mjukt i marken så har körskadorna blivit omfattande. Upp till 70 centimeter djupa hjulspår förekommer på ett större område. Över fornlämningen går en elledning och längs ledningsgatan har alla eventuella fornlämningar helt utplånats.

Förutom de allvarliga skadorna på fornlämningen konstaterar länsstyrelsen att SCA inte har anmält kalavverkningen till Skogsstyrelsen. Händelsen har anmälts och lämnats till åklagare som får utreda det misstänkta brottet.

Laxböle, som fornlämningen heter, innehåller bland annat fossil åkermark i from av terrasseringar och odlingsrösen. Enligt länsstyrelsen är just den här typen av jämtländska fornlämningar av stor historisk betydelse eftersom det i landet finns mycket få intakta gårdar bevarade från medeltiden.