Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnämlig vårkonsert av Octava med spännande nyskriven musik

Den är Jämtlands bästa, mest proffsiga och väldrillade kör. Och den blir bara bättre och bättre.

Även med riksmått mätt får Octava i dag anses vara av mycket hög klass.

Under Henry Åkerlunds ledning har denna vokalensemble, som ursprungligen hade åtta medlemmar, successivt utökats till att i dag omfatta 17 sångare med utmärkta röster.

Med den utökade numerären röster har också repertoaren breddats och med lust och djärvhet kastar sig Octava i dag gärna över den samtida och nyskrivna musiken. Men man blandar friskt och uppnår en fin balans mellan det klassiska och moderna i sitt konsertprogram.

Under den gångna helgen har Octava med ett program kallat ”Vackra vita vår” genomfört en tidig vårkonsertturné med framträdanden i Myssjö, Offerdal och Frösön. Det timslånga programmet innehöll en tilltalande blandning av spännande ny musik och klassiska tongångar. Mellan den himmelskt vackra inledningen med Franz Schuberts tonsättning av ”Herren är min herde” och Knut Nystedts jublande lovsång ”I will praise Thee, o Lord” rymdes ett brett spektrum av tonmålningar av internationellt ursprung.

Störst intresse tilldrog sig förstås uruppförandet av två tonsättningar av den unge kompositören Johan Ederfors, som vi numera lyckligt-vis kan räkna in i det jämtländska musiklivet. Han sätter utan tvekan sitt mycket personliga avtryck i musiken när han ger texten liv och känsla. Som här i Johan Ludvig Runebergs dikt ”Kyssen”, som levandegörs i en frejdigt gungande tretakt, och i Pär Lagerkvists dikt ”Aldrig vila” med sin melodiskt skira och mycket vackra tondräkt.

Spanjoren Javier Busto har funnits på Octavas repertoar tidigare liksom estländaren Arvo Pärt, den senare en av vår tids verkligt stora tonsättare. Nu framförde Octava två utomordentligt vackra stycken av Pärt, nämligen hans ”Ave Maria” (på klassisk kyrkslaviska) och ”Simeons lovsång” med sitt explosivt kraftfulla mittparti och sin ljuvligt vackra avslutning.

I programmet fanns verk av den unge holländaren Peter van Tour och svenske Nils Lindberg, den senare alltid lika förföriskt balanserande mellan folkton och jazz i sina visor, här till Bo Setterlinds texter.

Av kanadensaren Healey Willan, som lär ha skrivit bortåt 400 sakrala verk, varav hans ”Anthem” till drottning Elisabeth II:s kröning är det mest kända, framförde Octava en tonsättning av den ljuvaste kärlekspoesin ur Höga visan.

Den mest påtagliga vårhyllningen i programmet kom i form av Wilhelm Stenhammars ”Vårnatt” till ackompanjemang av Jämtlands allestädes närvarande huspianist Stefan B. Nilsson. Med både känslighet och ackuratess framförde Nilsson solo också Stenhammars Fantasi i h-moll.

Octavas förnämliga vårkonsert hade naturligtvis förtjänat en långt större publik än den som hittat till Myssjö kyrka i fredags. En högklassig vokalensemble som Octava gäller det för den jämtländska musikpubliken att slå vakt om.