Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förmedlar en tydlig bild av konstnärens liv och verk

Boken om Berta Hansson gavs ut i samband med en retrospektiv utställning Berta Hansson 1910-1994 på Konstakademin i Stockholm

Annons

För den som vill lära sig mera om Bertas innehållsrika liv är det en bra och tydlig bok om hennes uppväxt och resor. Det är en fin konstbok som innehåller bilder på många av Bertas verk och som visar på hennes mångfald.

Det är intressant att följa hennes resa från lärarinna och konstnär i Fredrika (Västerbotten) till att våga ta klivet ut mot en konstnärlig yrkesroll. Några viktiga händelser är bland annat när Berta upptäcks av Elsa Björkman-Goldschmidt i Fredrika som tog med sig några av Bertas målningar till huvudstaden. Detta bidrog till en utställning på färg och form 1943. Flytten till Stockholm blev inspirationsmässigt viktig och Berta kom att träffa kulturellt viktiga människor. Värdefulla vänner blev till exempel Sara Lidman, Vera Nilsson och Siri Derket.

Bilden på framsidan av boken är tagen från en av Bertas skisser från Afrika. Den afrikanska snabbt skissade kvinnan gör sig väldigt fint och blir en grafisk inramning på den bländande vita boken. Bokens pärm känns lyxig med ett textilt material som gör att den ser extra trevlig ut.

Mer läsning

Annons