Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlegade könsroller talar ut

/

Annons
"Drömkvinnan liknar ingen annan pjäs jag kommit i kontakt med" skriver regissören Jan de Laval i programbladet. Så långt håller jag med. "Jag skulle vilja kalla den en komisk satir" fortsätter han. Jag håller inte med. Sorglig satir, möjligen.
Tre skådespelare - kända från TV - samsas på Storsjöteaterns scen i "Drömkvinnan": Sofia Bach, Göran Forsmark och Jacob Nordenson.
Intrigen lyder som följer: Jacob Nordensons rollfigur Jacob tröttnar på ett evigt dominospelande med vännen David (Göran Forsmark) och ger sig ut för att leva livet. Han hinner inte många steg förrän han med orden: "Är ni denna stjärts ägarinna?" snubblar över Ruts (Sofia Bachs) bakdel vilket visar sig vara ett fullgott skäl för giftermål.
Han säger sig också vara fascinerad av att hon säger sig vara pianist - men det kommer verkligen i skymundan. Kvinna är kött och manipulation. Män manipuleras av bröst och rumpa. Punkt slut.
Att pjäsen härstammar från tidigt 70-tal kanske är en förklaringtill dess mer än lovligt förlegade könsroller.
Nåväl: efter bröllopet ger plåsterpersonligheten David sig själv i bröllopspresent till paret som utökas till ett menage à trois. Eller i alla fall till ett par med en inneboende betjänt med ett personligt förhållande till såväl brud som brudgum.
Manus för tankarna till någon slags ålderdomlig radioteater eller samtida tv-såpa där inre monologer innehållande all undertext är regel utan undantag. Vilket ger ett minimalt utrymme för den text som undertexten skulle kunna spela mot.
Salongen skrattar. Jag ser visst en del komiska situationer men blir borttappad tidigt i första akten, i jämnhöjd med rumpfixeringen.
Det finns en scen i slutet som berör mig, där Sofia Bachs övergivna Rut sjunger ut om sitt skal och sin ensamhet. Jag noterar också att Jacob Nordenson har en fin sångröst.
Men i övrigt är det inte mycket av "Drömkvinnan" som stannar hos mig. Mer än stilla förundran över hur någon kan bestämma sig för att "Drömkvinnan" är ett manus som är så givande och intressant att det bara måste få en plats på en teaterscen nära mig.

Mer läsning

Annons