Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förkärlek för finlandssvenskt

/
  • ”Det har varit fantastiskt kul att få lära mer om ett land som ligger så nära men som man vetat så lite om”, säger Ingrid Persson och Gunilla Johansson om sin upptäcktsfärd genom den finlandssvenska litteraturen.  Foto: Ulrika Andersson

Hört talas om Märkesåret 1809? Det firas i år på båda sidor Bottenviken till minne av Rikssprängningen för 200 år sedan, då Sverige slutgiltigt förlorade Finland till ryssarna.
Jubileet är än så länge okänt för de flesta. Men inte för Ingrid Persson och Gunilla Johansson, två kvinnor från Östersund med ett speciellt intresse för det finlandssvenska.

Annons

Det är alltså 200 år sedan Sverige och Finland gick skilda vägar, men de båda länderna binds fortfarande samman av många olika sorters band – inte minst kulturella. Till stor del är det finlandssvenskarnas förtjänst. Den svensktalande minoriteten i Finland värnar om sitt språk och sitt arv och i den finlandssvenska myllan frodas alla möjliga kulturyttringar. Inte minst litteraturen:

– De är bara 300 000, men har påfallande många framstående författare, poeter och dramatiker, säger Ingrid och Gunilla.

De jämför det svenska Finlands litterära produktivitet – och kvalitet – med Islands:

– Man kan undra var det beror på att man på båda håll skriver så oerhört mycket och så bra. Men förmodligen beror det på att både finlandssvenska och isländska är små, hotade språk. De kämpar för sitt språks överlevnad, helt enkelt.

Nyss hemkomna till Östersund från en resa till Helsingfors kommer Ingrid och Gunilla upp på redaktionen och vill berätta. De vill slå ett slag för den finlandssvenska litteraturen, dela med sig av de upptäckter de gjort de senaste åren.

Gunilla har arbetat som psykoterapeut och skriver själv – 2006 kom hon ut med romanen ”Konsten att fånga en hingst”. Ingrid har varit språklärare på gymnasiet. De har känt varandra sedan 20-årsåldern och är lite släkt eftersom den ena är gift med den andras kusin. Men det viktigaste de har gemensamt är intresset för litteratur:

– Litteraturen har fördjupat vår vänskap, säger de.

Och hur började ert intresse för just den finlandssvenska litteraturen?

– Det var jag som såg en blänkare i tidningen förra hösten om en finlandssvensk litteraturdag på Bäckedals folkhögskola. Jag frågade om Ingrid ville hänga med och det ville hon, säger Gunilla.

Turen till Sveg, och mötet med Monika Fagerholm och flera andra välkända författare, blev början till en spännande resa in i det finlandssvenska litteraturlandskapet. Ingrid och Gunilla bestämde sig för att följa Bäckedals finlandssvenska bokcirkel över nätet samma höst, och efter det har de varit med i ytterligare två cirklar.

Och i höstas var det dags för finlandssvensk litteraturdag i Sveg igen.

– Där medverkade Susanne Ringell, en fantastisk prosalyriker. Hon är både djup och lättillgänglig, säger Ingrid och Gunilla.

De fick också höra medlemmar ur Klockriketeatern i Helsingfors göra en uppläsning av Susanne Ringells nyskrivna, ännu inte uppförda pjäs ”Simma näck”.

Ingrid och Gunilla blev så fascinerade av pjäsen så de bestämde sig för att åka till Helsingfors och vara med på världspremiären på Klockriketeatern den 20 januari i år.

– Det var en fantastisk upplevelse. De visste att vi skulle komma, eftersom vi ringt och bokat biljetter, och gav oss ett hjärtligt mottagande. Vi blev ”damerna från Sveg” och togs om hand som hedersgäster.

Pjäsen ”Simma näck” är en burlesk pjäs om döden:

– Rolig på djupaste allvar, säger Ingrid och Gunilla.

De tyckte att det var mycket spännande att få se hur Klockriketeatern tagit pjäsen vidare från den läsversion som framfördes i Sveg i september till färdig scenversion. Och nu tänker de försöka arbeta för att få Klockriketeatern att komma till Östersund med ”Simma näck”:

– Det är ingen stor uppsättning, så det borde inte behöva bli så dyrt.

Kanske kan det finnas intresse för att visa scenföreställningen även på Bäckedal, funderar de.

– Vi tycker att folkhögskolan gör det så bra som fortsätter att lyfta fram det finlandssvenska i lilla Sveg, säger de.

Till hösten kommer Gunilla och Ingrid med all säkerhet att vara på plats på Bäckedal när det blir finlandssvensk litteraturdag igen.

– Det finns massor kvar att upptäcka.

Mer läsning

Annons