Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhandlingar om makten i Åre drar ut på tiden

Det blev inte klart i tisdags och inte i går heller. Alliansens förhandlingar med Västjämtlands Väl drar ut på tiden och kommunalrådet Eva Hellstrand (C) vägrar fortfarande uttala sig om läget.

– Inga kommentarer, är allt hon säger.

Annons

Förra veckan förutspåddes att maktläget i Åre skulle vara färdigförhandlat och klart i början av denna vecka. Tisdag var Maria Kjellströms (VV) gissning.

Men i går, onsdag, var det fortfarande okänt hur maktfördelningen ska se ut i Åres kommunfullmäktige på måndag den 1 november.

De röd-gröna avbröt sina samtal med VV förra torsdagen. Man kom ingen vart och medborgarna hade väntat länge nog, ansåg Anna-Caren Sätherberg (S) som redan förlikat sig med tanken att bli kvar i opposition i fyra år till.

Hellre det än att dra ut på ovissheten ytterligare.

Sådana hänsyn tycks de röd-gröna vara ensamma om. Varken alliansen eller VV tycker det är särskilt bråttom. Båda sidor sade samma sak:

– Vi har ju hela veckan på oss!

– Jag tror inte vi blir färdiga i kväll, tillade Centerns förhandlare Daniel Danielsson före mötet med VV i måndags.

Han fick rätt, de skildes åt utan att komma överens. Nu pratar partierna internt innan de träffas igen.

För VV handlar det om att få igenom så många krav som möjligt.

– Vår enda chans att få igenom den politik vi gått till val på är nu, under förhandlingarna, argumenterade

VV kräver först och främst att ingen vindpark tillåts i Moskogen, vilket skulle innebära att fullmäktigebeslutet i juni i år att anta Åres vindkraftplan måste rivas upp.

Andra huvudkrav är ny politisk organisation där man inte slaviskt följer mandatfördelningen vid tillsättningar i nämnder och styrelser utan går på sakkunnighet och kvalifikation istället.

Större inflytande för medborgarna och bättre reda i ekonomin är också med på kravlistan.

I alliansen vill man inte kommentera kraven. Eva Hellstrand skyndar i väg från kommunhuset utan att vilja yppa ett ord, ens om hur mötesagendan ser ut de närmaste dagarna.

Men Daniel Danielsson, som profilerat sig för mer vindkraft i kommunen, inte mindre, säger nu att det varit bättre om vindkraftplanen antagits med starkare majoritet eftersom frågan var kontroversiell.

I skolflyttfrågan var alla partier överens och då är beslutet okej, men översiktsplanen för vindkraft skulle ha antagits av en starkare majoritet, anser han.