Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förgängliga konstverk under bar himmel

Under tisdagen förvandlades Stortorget till en färgrik skådeplats för olika konsthappenings.

– Vi fantiserar om att man kan se allt från Frösön, säger Nathalie Nordman Sundström

Annons

Det blev en gorillhona. När konstnärerna på Stortorget skulle hitta någon som såg tillräckligt avslappnad ut för att avbilda i storformat såg alla kvinnor så obekväma och konstiga ut. Nu sträcker gorillan ut sig över torget, runt omkring finns hennes tankebubblor.

– Vi ville ha fruktbarhetstema men alla kvinnor i vår research såg så stela ut. Den enda som såg ut att ha det ganska skönt var den här gorillan. Och det är ju intressant, berättar en av initiativtagarna, Nathalie Nordman Sundström, som jobbar som målarlärare på Östersunds konstskola.

Tanken är att konstverket ”Den växande skiffertavlan” på Stortorgets stenar ska bli större för varje dag som går. Förutom gorillahonan ska man även måla en ”omhändertagandehörna”, för alla som tappat bort sig på festivalområdet, och en kysshörna för alla pussugna. Givetvis med bakterieinformation, fattas bara annat så här i rötmånadstider.

– Under Yran är det ju många som blir kära och vill kyssas. Då kan man passa på här, säger Nathalie Nordman Sundström.

Konstnärerna använder sig av vanliga tavelkritor och vattenfärger som lätt går försvinner med lite vatten. Regnar allt bort under natten, ja, då är det bara att börja om igen. Några förbipasserande stannar, alla lägger de huvudena på sned för att betrakta den liggande varelsen. ”Tänk vad många som ska gå förbi här och pissa i natt”, säger en av dem och ler.

En liten bit bort står konstnären ”Ekta”, en av Sveriges mest kända namn inom street art. Han bild i storformat föreställer en skräphög i svartvitt.

– Den representerar allt det vi konsumerar och slänger bort. När jag är klar i kväll ska jag måla över allt för att sedan börja om i morgon. Allt som är förgängligt är befriande. Produkten är egentligen ganska ointressant till skillnad mot skaparprocessen, säger ”Ekta”, som bor i Göteborg men åker runt på en hel del kultur- och konstfestivaler. Det är dock första gången han gästar Yran.

– Det är till och med första gången jag är norr om Stockholm. Jag har inte hunnit se så mycket ännu, men det känns exotiskt, säger han.