Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författare trycker egna böcker

/
  • Mats Söderlund.Foto: scanpix
  • Med service-bolaget Dejavu vill Författar-förbundet att författare ska kunna börja sälja sina äldre titlar som inte längre finns att få tag på.Foto: Scanpix

Författarförbundet startar print on demand-bolaget Dejavu tillsammans med tre välkända förläggare. Tanken är att svenska författare på egen hand ska kunna ge ut äldre böcker som inte längre finns i tryck.

Annons

Svenska Författarförbundet har på senare tid jobbat allt mer aktivt med att hjälpa författare när bokmarknaden börjar digitaliseras. Nu skriver branschtidningen Svensk Bokhandel om förbundets senaste initiativ, en satsning kallad Dejavu, som Författarförbundets ordförande Mats Söderlund rubricerar som ett ”servicebolag”.

– Vi vill skapa ett servicebolag med ett affärsmässigt driv som sätter författar- och översättarintressen i fokus. Vi är inte konkurrenter till traditionell förlagsverksamhet. Vi är ett komplement vilket de på sikt kommer att se, säger han till Svensk Bokhandel.

Författarförbundet lanserade tidigare i år ”Återtagarkampanjen”, där författare uppmanades plocka hem rättigheter till böcker som förlagen inte längre är intresserade av. Det är i första hand dessa titlar Dejavu ska ge ut.

Tryckningen av böckerna, vars rättigheter hela tiden stannar hos författarna, sker via print on demand-företaget Publit, som också upplåter lokaler åt verksamheten.

För att gå runt krävs 20-40 sålda exemplar per titel, beroende på om boken finns i digitalt format från början eller inte.

– Det är nog den nivån där de flesta kommer att ligga. Marginalerna är så små att det inte skulle fungera i vanlig förlagsverksamhet.

Den här utgivningen klarar till exempel inte kostnaderna för marknadsföringsavdelning, centralvärmt hus et cetera. Men Dejavu behöver inte ta marknadshänsyn för att kunna fungera, säger Mats Söderlund till SvB.

Dejavu startar sin verksamhet i slutet av januari.

Mer läsning

Annons