Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarbarn gör upp i vårens bokflod

/
  • Kristian Lundberg avslutar sin självbiografiska svit med
  • Johanna Ekström, dotter till Per Wästberg, ger ut sin memoarbok i maj.Foto: Albert Bonniers förlag
  • Kristian Lundberg avslutar sin självbiografiska svit med
  • Eija Hetekivi Olsson debuterar med en roman som utspelas i Göteborgs betongförorter under 80-talet.Foto: Ola Kjelbye
  • Sara Beischer har sällsynt tajming med sin roman
  • Sara Beischers roman
  • I hemlandet Sydkorea såldes Kyung-sook Shins roman
  • Per Wästbergs dotter Johanna Ekström... Foto: Helén Karlsson
  • ... och Anna Wahlgrens dotter Felicia Feldt skriver båda om sin uppväxt. Foto: Sofia Runarsdotter

Tungviktare och uppväxtskildringar präglar bokvåren. Författardöttrarna Felicia Feldt och Johanna Ekström skriver självbiografiskt, det gör även Kristian Lundberg som nu avslutar sin trilogi.

Annons

"Ulysses" och Erik Andersson

10 000 timmar. Så lång tid påstod James Joyce att han lagt ned på att skriva "Ulysses". Hur lång tid som Erik Andersson ägnat åt den svenska nyöversättningen av den irländske författarens storverk vet vi ännu inte. Det 823 sidor långa eposet ska finnas i bokhandeln den 3 februari. Lite senare ger Erik Andersson ut boken "Dag ut och dag in med en dag i Dublin", som skildrar mastodontarbetet med översättningen.

Författarbarn om uppväxten

Felicia Feldt är dotter till Anna Wahlgren, författare till "Barnaboken". I januari kommer "Felicia försvann", en självbiografiskt färgad roman om en uppväxt tillsammans med fyra pappor och en mamma som är expert på barnuppfostran. Av förlagstexten att döma en barndomsskildring som rymmer en och annan konflikt.

"Om man håller sig i solen" heter poeten och konstnären Johanna Ekströms memoarbok som ges ut maj. Ekström, dotter till akademiledamoten Per Wästberg, skriver om en borgerlig författarfamilj där "ytan är allt". Hennes bok presenteras som "en uppgörelse med det man inte får tala om".

Tillbaka till helvetet

"Yarden" och "Och allt ska vara kärlek" kvalade in bland 2011 års bästa böcker på norska Aftenpostens kritikerlista. Under 2012 avslutar Kristian Lundberg sin självbiografiska trilogi med "En liten bok om helvetet", en berättelse om uppväxt, utsatthet och skam.

Barn bland betong

Med romanen "Ingenbarnsland" debuterar Eija Hetekivi Olsson i januari. Unga Miira står i centrum för en skildring från betongförorterna Bergsjön och Gårdsten utanför Göteborg på 80-talet.

"Ockulta dagboken"

Strindbergs kanske märkligaste verk publiceras i april som en exklusiv utgåva i tre volymer (en faksimil, en typograferad utgåva och en kommenterad). Tillsammans väger de sju kilo. Strindberg förde "Ockulta dagboken" mellan 1896 och 1908. Den nya utgåvan ingår i Nationalupplagan, den vetenskapliga utgåvan av Strindbergs samlade verk.

Gunna Grähs

I "Det fräscha alternativet" samlar tecknaren, illustratören och barnboksförfattaren Gunna Grähs serier och satirer från 30 år tillbaka. Kommer i januari.

Mitt i Caremadebatten

När den timanställda 19-åringen Moa möter verkligheten på äldreboendet Liljebacken är krocken och chocken ett faktum. Sara Beischers debutroman "Jag ska egentligen inte jobba här" kommer mitt i debatten om blöjvägning, lönsamhetskrav och privatisering.

Poesi är svaret

Med diktsamlingen "Med.bort.in" har Johan Jönson föresatt sig att svara på precis allt med poesi. För det behöver han 1 243 sidor. "Med.bort.in" ger ut i januari.

Koreansk bästsäljare

Familjens gamla mamma reser för första gången från byn på landet till barnen i Seoul - men i trängseln på centralstationen försvinner hon. I "Ta hand om min mor" skriver Kyung-sook Shin om att förtränga sitt ursprung. I hennes hemland har romanen blivit en succé, men även utomlands har miljontals läsare fascinerats av berättelsen om ett Sydkorea i förändring. I april kommer den på svenska.

Bokpärla i litet format

Kanadensiska Andrew Kaufmans "The tiny wife" har varit på boknördarnas läppar i nästan ett år - mycket tack vare den fina formgivningen och det annorlunda formatet. I början av året kommer "Den krympande hustrun" på svenska. Det i sammanhanget ovanligt viktiga omslaget står Stina Wirsén för.

Mer läsning

Annons