Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagstummar upp för Nationalmuseum Norr

Näringslivet tror på kulturen som drivkraft. Så kan man tolka intresset för Nationalmuseum Norr.

Det kommer att kosta miljontals kronor att genomföra en etablering av Nationalmuseum Norr på Jamtli.

Men Jamtli ser ljust på framtiden efter att under våren har fört samtal med näringslivet om en regional finansiering av verksamheten.

– Reaktionen är överväldigande. Alla uttrycker en vilja att vara med och bekräftar att satsningen är viktig för regionen och därmed också deras eget företag, säger landsantikvarie Henrik Zipsane i ett pressmeddelande.

Jamtli har redan tecknat avtal med Persson Invest.

– En etablering av ett Nationalmuseum Norr på Jamtli skulle få stor betydelse för både invånare och näringsliv i Jämtlands län.

– En stärkt attraktionskraft för regionen är väsentlig om Jämtland vill fortsätta att locka turister och inspirera fler att flytta hit. Vi hoppas att fler företag vill vara med och stötta förverkligandet av Nationalmuseum Norr, säger styrelseordföranden Bob Persson och koncernchefen Björn Rentzhog i ett gemensamt uttalande.

Som LT tidigare har berättat beräknas själva etableringen kosta runt 40 miljoner kronor, varav 15 miljoner beräknas komma från EU:s strukturfonder och cirka 9 miljoner från privata finansiärer.

Driftkostnaderna beräknas till 9 miljoner per år och tanken är att dessa fördelas lika mellan Jamtli och Nationalmuseum.