Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagen måste bli mer på hugget i samarbetet

Det behövs fler aktiva företagare som söker samarbete med Tröndelag inom turism och tillverkning. Den bedömningen gör länsstyrelsen när nya EU-miljoner ska fördelas framöver.

Ett nytt interregprogram för åren 2014-2020 är på gång.

Hur kan programmet bli bättre framöver?

– Det generella problemet i projekt med gränsverksamhet är att få bestående effekter av det. En del samarbeten mellan universiteten leder dels till att man får del av varandras metoder och erfarenheter men även att man bygger upp gemensamma utbyten som vi tror är väldigt viktigt för framtiden, säger Hans Halvarson, chef på länsstyrelsens program och strategienhet.

– Svårast har varit att få till stånd samverkan mellan företagen. Vi upplever att företagen inte vill att det ska gå för mycket tid åt att träffas, utan det ska bli verkstad.

Enligt Hans Halvarsson har man försökt hitta gemensamma turistprodukter mellan länderna, exempelvis cykelturism.

– Men det har varit svårt att få riktigt fäste för det där. Det är ganska glest för företagen och vi har lite olika profiler och marknader. Det innebär att vi har en resa att göra innan vi kan börja samarbeta mellan företag i det här, säger han

Är det någon typ av ansökningar ni skulle vilja få in fler av till nästa interregprogram?

– Det är ansökningar som kommer direkt från företagen och deras organisationer. Det vore jättebra om Jämtland Härjedalen Turism eller turistdestinationerna skulle driva mera direkta projekt med sina norska motsvarigheter.

– Tillverkande företag som Z-group skulle vara mer aktiva och försöka hitta samarbeten nästa programperiod. Men vi är också medvetna om att programmen inte är så skrivna att det är enkelt för företagen att driva projekten direkt.

IT-företag i länet har varit över och undersökt möjligheter till samarbeten på norska sidan.

– Dom har ett underskott på IT-företag och de upphandlar väldigt mycket av den typ av tjänster vi skulle kunna vara med och leverera genom att skapa ett samarbete, konstaterar Hans Halvarsson.

I slutrapporten om nuvarande programperiod finns också skrivningar om att länsstyrelsen behöver bli mer aktiva utåt och visa på förutsättningar och möjligheter i programmet.

– Om jag ska tolka det där så är det att vi inbjuder till projektupplysningar, i stället för att försöka få ihop ett antal företag och hitta ett samarbete inom strategiskt viktiga områden: Jag kan hålla med utvärderaren att ska man få bra resultat så är det arbetssättet väldigt bra, säger Hans Halvarsson.