Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarens gissel

I Expressen (3/9) skriver ledarredaktionen om en av Alliansens svagheter: De saknar lyhördhet för vad som oroar människor. Det upplever vi också.

Politikerna säger att de förstår oss och säger ideligen: Vi måste förbättra företagsklimatet i Sverige. Småföretagen är våra hjältar. Fyra av fem jobb skapas i småföretagen. Men hur belönar politikerna våra duktiga entreprenörer? Dåligt! Det är oftast bara ord, ord och åter ord. Vi talar bl a om hur illa ställt det är med det sociala skyddsnätet för småföretagare. Vilken fälla arbetslöshetsförsäkringen är för företagare, vilka orättvisa regler som tillämpas i sjukförsäkringen för småföretagare.

De flesta företagare är okunniga om hur sjukförsäkringen fungerar. De har siktet inställt på att jobba. Ofta hör man: Jag har inte tid att bli sjuk. Det stämmer. Småföretagare jobbar inga åtta timmar om dagen. Men faktum kvarstår – de kan och de blir sjuka. Och då kan exempelvis en karenstid på 30 dagar vara förödande för den som driver enskild firma. Ingen ekonomisk ersättning under en hel månad. Att sjukförsäkringsavgiften, som ingår i egenavgiften, är lägre vid 30 dagar än vid 1 dag har ingen betydelse, eftersom det skiljer så lite mellan de olika avgifterna.

Visst, du kan ju alltid byta dina 30 dagars karens mot 1 dag; men bara innan du fyller 55 år. Därefter är det kört. Drabbas du av en kronisk sjukdom efter din 55 års dag ligger du alltså riktigt risigt till. Återkommande sjukskrivningar med 30 dagars karens kan leda till ekonomisk krasch. Och ändå ska arbetslivet fortsätta långt mer än tio år framöver.

Ulf Kristersson, vår nuvarande socialförsäkringsminister, tycker det är OK att ha en regel som vi anser diskriminerar småföretagare. Annars skulle han väl inte uttrycka sig så här: Regeln som föreskriver denna åldersgräns har funnits länge och har sin grund i att det har ansetts erforderligt med en spärr för att förhindra spekulation från den försäkrades sida eller ett obehörigt utnyttjande av försäkringen.

Och ändå kallas vi för hjältar och lovordas för att vi skapar flest jobb i Sverige. Vi får det inte att gå ihop. Vi vill ha samma rättigheter som anställda när vi blir sjuka och vi vill definitivt inte pekas ut som fifflare!

Leif Svensson, Maria Boborg-Trané, Småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel